Село Кусадак хоће да се припоји Београду

Пре годину дана месна заједница Срезојеваци у општини Горњи Милановац тражила је, из економских разлога, припајање општини Чачак. Сада 80 километара северније, село Кусадак жели на референдум за отцепљење од општине Смедеревска Паланка. Тражиће да се припоје београдској општини Младеновац. Разлози су, тврде, многобројни.

Уз пругу Београд - Ниш, на 65 километара од престонице налази се једно од највећих српских села - Кусадак. Има око 6.000 мештана. Од тога, 1.000 је фиктивно пријавило пребивалиште у Младеновцу или Београду због повластица, тврде упућени Кусачани. Село нема водовод и канализицију, а све што се обнавља - црква, амбуланта, плаћају, кажу, из сопственог џепа.

"Пут је никакав, већ шест месеци нема уличног осветљења, Два превоза наплаћују како ко хоће. Младеновачка "Ласта"  наплаћује 260 динара до Кусатка", кажу мештани.

До Београда карта у једном правцу је дупло скупља - чак 500 динара.

"Болница ће да се сели, судство се сели, полиција се сели у Велику Плану што значи да ми у  немамо неку перспективу", каже мештанин Кусадака.

Кусачани су пре пола века, на две године били Београђани. Године 1961. су их поново вратили на позивни број 026.

Кусадак је са две железничке станице и два стајалишта највеће железничко село у Србији. Око хиљаду мештана овога села ради на пругама Србије, тј. трећина радно способног становништва.

Кусачани тврде да када њихови железничари само један дан не би отишли на посао, стао би железнички саобраћај на београдском железничком чвору.

А у Кусатку све већ стоји, тврди Милан Милосављевић, који је више од пола живота провео на железници. Припајањем Београду оживело би и село.

"Имаћемо и Беовоз до Кусатка и много брже стизање до радних места у Београду јер већина Кусачана ради у станици Београд", каже отправник возова Милан Милосављевић.

"Да ли су у питању средње школе и фалкултети али углавном наша деца посежу према Младеновцу и према Београду", каже председник "МЗ Кусадак" Драгослав Радојковић.

Управо ти млади су и покренули акцију припајања Београду.

"Скупили смо 3.000 потписа што је фактички 97 одсто грађна за отцепљење. То нам је дало зелено светло да кренемо даље у акцију. Предаћемо потписе општини Смедеревској Паланци и тражићемо расписивање референдума", каже председник Иницијативног одбора за отцепљење Кусатка Марко Милашиновић.

Онда ће иницијативу предати министарству за локалну самоуправу и Влади. Позитиваном одговору надају се до краја године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару