Читај ми!

Вулин тражи нову истрагу о убиству Срба код Подујева

Министар рада, запошаљавања и социјалне политике Александар Вулин затражио је од међународне заједнице на Космету да поново покрене истрагу о убиству Срба у Ливадицама код Подујева и да одговорне изведе пред лице правде.

Министар Александар Вулин је у Лепосавићу отворио мост преко реке Ибар који је понео име Данила Цокића, најмлађе жртве терористичког напада који се догодио 16. фебруара 2001. године када је у бомбашком нападу на аутобус "Ниш експреса" погинуло 12 и повређено 43 расељених Срба, који су ишли на Задушнице на централни Космет, преноси Танјуг.

"Морамо да се сетимо нечега што се десило пре 14 година на данашњи дан, зато ћемо данас овом мосту дати име по мученику и док је овог моста памтићемо име Данила Цокића, памтићемо име двогодишњег дечака убијеног у месту Ливадице пре 14 година у аутобусу 'Ниш експреса'", рекао је Вулин.

Вулин је подсетио да је Данило страдао заједно са мајком која је била у осмом месецу трудноће и да је тада убијено још 11 људи а повређено 43 и да за то дело нико није одговарао.

"Зато ће се од данас овај мост звати "Мост Данила Цокића" двогодишњег убијеног анђела и док је овог моста и док је нас памтићемо његово име", поручио је министар Вулин затраживши од међународне заједнице да поново отвори истрагу о Ливадицама.

"Тражимо са овог места да поново отворе истрагу, да се бар душа двогодишњег анђела смири. Само нас истина може умирити, ништа друго", истакао је Вулин.

Вулин је додао да је његова жеља била да се мост у Лепосавићу преко Ибра који је изграђен средствима Владе Србије зове "Мост Данила Цокића", поручивши окупљенима да га тако зову и да причају деци зашто се тако зове.

"Нека буде Данилов мост. Треба да се сетимо Данила и свих побијених страдалих, несталих и да тражимо правду за њих. Са овог моста на Сретење среле су се обале па нека се сретну и истине, нека се већ једном сретне истина и правда за Србе, правда и истина за побијене", поручио је Вулин.

Министар је истакао да је међународна заједница имала обавезу да успоставити владавину права и да је ово прилика да призна да у ових 14 година није обезбедила правду за Данила Цокића и да је сада шанса да ту неправду исправи, да отвори истрагу и да покуша да пронађе убице Срба који су били у аутобусу.

"Двогодишњи Данило има право да га памтимо ако није остварио право да живи, право да прохода, проговори. Ми зато говоримо уместо њега и зато ће овај мост говорити уместо њега, док је моста и дуже од моста док је нас, срећан вам Данилов мост", нагласио је Вулин.

Данас се навршило 14 година од напада на аутобус "Ниш експреса" у коме је погинуло 12 и повређено 43 расељених Срба, који су ишли на Задушнице на централно Косово.

Најмлађа жртва тог и данас нерасветљеног злочина био је двогодишњи Данило Цокић.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару