Читај ми!

Свечена академија у Крагујевцу поводом Дана државности

У здању Старе скупштине у Крагујевцу, где је пре 180 година донет први Устав Србије, одржана је свечена академија којом је обележен Дан државности Србије.

Свечаној академији "И устав и театар", присуствовао је министар правде Никола Селаковић, који је у сретењској беседи рекао да је данас дан када се "срећемо са својом нацијом, са самим собом и када се човек сусрео са богом, 40 дана по његовом рођењу".

"Сретење је дан, када се срећемо са својим прецима, када се сећамо започете борбе за две вредности, а то су слобода и право", рекао је Селаковић и додао да је слобода ствар без цене и изнад сваке вредности, а право - поштено живети, другога не вређати и свако своје дати, преноси Танјуг.

Сретењски устав је акт, подсетио је министар, који је ограничавао власт тадашњем кнезу Милошу Обреновићу и у коме између осталог стоји да је сваки Србин једнак пред законом, како у одбрани, тако и казни и пред свим судовима.

"Овај велики устав трајао је 55 дана, иако је имао за главни циљ да ограничи власт Милошу Обреновићу, он га је пред Русијом, Турском и Аустријом бранио зато што је био његов, зато што га је донео његов народ", рекао је Селаковић.

Оцењујући да се "ми у Србији делимо на Карађорђа и на Милоша Обреновића", Селаковић је рекао да није било Карађорђа, не би било ни Милоша.

Подсетивши да је први српски академски вајар Ђорђе Ђока Јовановић извајао скулптуру "Помирење", на којој су и Карађорђе и Милош Обреновић, министар правде је рекао да нема бољег места, ни године, ни повода и скупа, за покретање идеје обнављања такве знаменитости.

Градоначелник Крагујевца Радомир Николић подсетио је да је Сретењски устав донет пре 180 година на хришћански празник Сретење и да је историјски значајан, јер представља улазак Кнежевине Србије међу модерне државе.

Николић је додао да је Сретењски устав "угаони камен" модерне српске државе, који садржи три стуба, на којима данас почивају модерне државе у свету.

Поред министра правде и градоначелника Крагујевца свечаности су присуствовали и представници дипломатског кора, академске заједнице и верских заједница.

Уметнички програм извели су глумци крагујевачког Театра, певачког друштва "Крагујевац" и вокалне групе "Студенац".

Сретењски устав написао је Димитрије Давидовић по угледу на белгијски и француски. Био је један од најмодернијих и најслободоумнијих законика у то време.

Укинуо је апсолутистичку владавину кнеза Милоша Обреновића и власт поделио на извршну, судску и законодавну.

Увео је право својине и једнакост свих пред законом.

Под притиском Турске, Аустрије и Русије, само после 55 дана, кнез Милош Обреновић повукао је Сретењски устав.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару