Читај ми!

До краја године бесплатан интернет у ГСП-у

Градоначелник Београда Синиша Мали најавио је да би до 26. фебруара требало да буде изабрана компанија која ће увести видео надзор у сва возила јавног градског превоза. Мали истиче да би до краја године требало да буде уведен и бесплатан вај-фај. Крајем ове и почетком следеће године стиже 28 половних трамваја из Базела.

Синиша Мали је рекао новинарима у ГСП-у, да је рок за завршетак увођења видео-надзора у возила градског превоза шест месеци од дана када буде изабрана компанија која ће радити тај посао, преноси Танјуг.

"До 26. фебруара ћемо, уколико не буде жалби, имати коначан завршетак те јавне набавке и очекујем да ћемо до тада имати изабрану компанију која ће кренути у увођене видео- надзора у сва возила јавног градског предузећа", рекао је Синиша Мали.

Према његовим речима, у градском буџету је за ту намену обезбеђено 125 милиона динара, а понуде које су пристигле су ниже од тога.

Градоначелник је најавио да ће до краја године бити уведен бесплатан вај-фај у сва возила јавног превоза и додаје да је почео пробни рад у једном возилу.

Како је објаснио, систем подразумева да 32 путника у исто време могу бесплатно да буду на интернету. "То је лепа новина коју нема много градова у свету и по којој ће, између осталог, Београд бити препознатљив", истакао је Мали.

"Треба нам неколико седмица да видимо како то ради, а чим завршимо пробни период, уколико будемо задовољни резултатима, требало би да покренемо и јавну набавку", додао је Мали.

Градоначелник није могао да прецизира колико ће увођење вај-фаја коштати, јер је у току пробни рад, па ће се више знати када буде урађен пројекат и када се буде видело колико коштају поједини вај-фај уређаји, како функционишу и када се дефинише који су најбољи за возила у градском саобраћају.

Београд добија половне трамваје од Базела  

Градоначелник Синиша Мали, директорка Швајцарске канцеларије за сарадњу за Србију Изабел Пери и директор ГСП "Београд" Жељко Милковић потписали су Прву измену Уговора о финансијској помоћи за преузимање половних трамваја за град Београд, која подразумева донацију додатних возила ГСП-у.

Град Београд добиће 28 трамваја и 10 приколица као донацију швајцарске владе и града Базела, а та возила би у престоницу Србије требало да стигну крајем ове и почетком следеће године, речено је након потписивања Уговора којим се регулише то питање. 

Мали је, након потписивања, рекао да донација представља део пројекта који је започет 2001. године и на основу кога је Београд од Базела, до сада добио 74 возне јединице, као и значајну количину резервних делова.

Градоначелник је подвукао да ће се, захваљујући најновијој донацији, око 30 одсто трамвајског саобраћаја у Београду обављати возилима која је донирао Базел.

"Ти трамваји су се показали као веома поуздани и грађани их воле, тако да ћемо са те стране имати квалитетну услугу", рекао је Мали који је захвалио швајцарској влади, Базелу и његовим грађанима на донацији.

Пери је рекла да се трамваји сматрају енергетски најефикаснијим превозним средством и да су нешкодљиви по животну средину, додајући да су швајцарски трамваји дугог века и мање склони кваровима, чиме доприносе унапређењу ефикасности и безбедности превоза у Београду.

"У последњих 15 година Влада Швајцарске је за потребе овог пројеката издвојила 4,2 милиона швајцарских франака", рекла је Пери и додала да је осим донације трамваја, помоћ укључила ремонте трамваја, донацију резервних делова, обуке возача.

Потписивању Уговора су присуствовали градски менаџер Горан Весић и помоћник градоначелника Борко Милосављевић.

 

 

 

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару