Ко су српски "рокфелери" у Швајцарској?

Ко има милион и сто хиљада долара у Србији и још их пребаци на рачун у Швајцарској – питање је којим ће се бавити Пореска управа. Наиме, међународна група новинара истраживача објавила је податке о тајним рачунима који се налазе у HSBC банци. Од 200 земаља чији су држављани сакрили паре на тајне рачуне – већи део њих је покренуо истрагу. И Србија ће тражити имена својих грађана са тог списка.

У друштву возача Формуле 1 Фернанда Алонса, глумца Кристијана Слејтера, музичара Фила Колинса, налази се и педесет петоро грађана Србије. Они су у швајцарској подружници енглеске банке HSBC отворили 93 рачуна. Највећа појединачна уплата на један српски рачун била је милион и сто хиљада долара, а укупно 46,6 милиона долара.

Највећи број трансакција на Балкану забележен је после рата, од 1995. до 1998. године, па економисти сумњају да је то новац који је зарађен управо у том мутном времену. Затим следи опадање до 2000. године, па нови раст до 2003. који не опада све до 2006. године.

Чак 46,6 милиона долара из Србије лежи у земљи часовника, чоколаде и дискрецијом загарантованих рачуна.

"Треба знати да ова банка – енглеска банка, није најмоћнија банка у Швајцарској и свакако да је већина оних који имају рачуне тамо доста безбедна", каже економиста Горан Николић.

Ту безбедност могла би да наруши Пореска управа, која ће проверити правилност депонованог новца.

"Ми ћемо посредством међународне правне помоћи, у сарадњи са другим државним органима, тражити податке од швајцарске банке, такође од медија који су објављивали те податке", каже Марко Маринковић, в. д. директора Пореске управе.

Држава Србија, уколико постоји кршење закона, може да заплени део или целу суму уколико је изнета из земље на превару.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару