Читај ми!

Системском борбом до доброг правосуђа

Министар правде Никола Селаковић изјавио је данас да само системска борба - корак по корак, може да доведе у добро стање српско правосуђе које је преоптерећено великим бројем нерешених предмета, али и другим тешкоћама, као што су неки видови корупције и недовољно развијено електронско правосуђе.

Нерешени судски предмети у Србији се броје милионима, а један од разлога за то су предмети закочени у извршењу, који су "рак рана" нашег правосуђа, изјавио је Селаковић Танјугу у Чачку.

Према његовим речима, та бројка износи близу два милиона предмета у извршној материји.

"Када је у питању парнична и кривична материја, број предмета је знатно мањи у односу на укупан број нерешених предмета, али је и даље недопустиво висок у поређењу са другим земљама у окружењу које припадају правној традицији и истом правном систему као Србија", навео је Селаковић.

Министар је из тог разлога истакао потребу за сталном, континуираном обуком носилаца правосудних функција - судија, заменика јавних тужилаца, јавних тужилаца и председника судова.

"То нам је веома потребно и зато је Правосудна академија од кључне важности за даљу реформу српског правосуђа, јер она не подразумева само обуку судијских и тужилачких помоћника, већ и судија, заменика јавних тужилаца, коју они морају да пролазе, како би се припремили за добру и ефикасну примену нових закона који се доносе", истакао је Селаковић.

Према речима министра, код нас је још увек недовољно развијено електронско правосуђе, односно софтвери и програми који би омогућили ефикасност рада судова, то јест свих запослених у њима.

Селаковић је указао да је један од проблема српског правосуђа и корупција, која се не огледа само у узимању или давању мита, већ и "стављања предмета у фиоку".

"Чекање да нешто намерно застари. Корупција је и када на некој позицији имате неадекватан кадар и ко на нетранспарентан начин долази до правосудне функције", нагласио је министар.

За грађане је, како је истакао, највећа тешкоћа неефикасност правосуђа, чекање на правду дуги низ година и чекање пресуда које превазилазе све разумне границе и рокове.

Међутим, уколико се системски будемо борили са тим проблемима, правосуђе ћемо моћи корак по корак да доведемо у добро стање", закључио је Селаковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару