Читај ми!

Зорани Михајловић признање "Реформатор године"

Министарки грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорани Михајловић уручено признање "Реформатор 2014." који додељује Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД).

Михајловићева је по уручењу награде рекла да је јутрос у 10 сати додељена прва грађевинска дозвола, завршена у року од пет дана и додала да је то доказ да је могуће ефикасно спровођење закона, као и покретање свих учесника у том процесу како би радили на најбољи могући начин, преноси Танјуг.

"Прва дозвола је дата РТБ Бору и комплетна документација је сакупљена у локалној самоуправи, а будући да је у питању велики пројекат, Министарство грађевинарства је издало дозволу без иједног јединог папира који недостаје", истакла је Михајловићева.

Постоје још, како је навела, три дозволе које се припремају и које ће бити издате, гледано у роковима, за око 15 дана.

У питању је, истакла је, један страни инвеститор и најавила да ће сачекати следећу недељу да ту дозволу потпише.

Михајловићева је истакла да ће до краја 2015. бити уведене електронске грађевинске дозволе, да ће до марта бити правно решено питање конверзије, као и да ће до краја 2015. бити завршена потпуна реформа катастра.

Министарка Михајловић је признање "Реформатор 2014. године" заслужила унапређењем регулаторног оквира у области грађевинских дозвола, с обзиром на то да је поступак изградње у Србији годинама био највећа тачка спотицања за привреду и није било смелости да се промени досадашња пракса, наведено је образложењу.

Такође се истиче и да је изменама закона о планирању и изградњи просечно време добијања дозвола за градњу скраћено са досадашњих 264 на највише 100 дана и створени су услови за отварање великог броја градилишта у Србији.

Као један од разлога награде наведено је и то што је министарство отворило јавну расправу која је трајала пуна четири месеца, а у коју су били укључени сви релевантни саговорници и што је паралелно са радом на закону, покренута и израда подзаконских аката, што је преседан у новијој историји Србије, јер се са њиховим доношењем касни и по 1.000 дана.

Награду "Реформатор године" добио је и покрајински секретар Бранислав Бугарски, јер је у 2014. години подржао локалне самоуправе да унапреде капацитете за пружање услуга грађанима и привреди, развијају канцеларије за локални економски развој и ажурирају стретешке и пословне планове.

Бугарски је новинарима рекао да су локалне самоуправе показале да имају капацитет да модерно функционишу и снагу да ураде своје стратегије развоја.

"Показали смо и да имамо људе који умеју да управљају локалним економским развојем", истакао је Бугарски и додао да је то веома важно да би локалне самоуправе биле у стању да се спреме за европске фондове који ће Србији бити на располагању у периоду од 2014 до 2020. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару