Читај ми!

Удовички: Службеници морају бити на страни грађана

Министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички поручила да јавни службеници треба да схвате да је њихов задатак да помогну грађанима и привреди у остваривању интереса, а не да државу штите од њих.

Кори Удовички је рекла да јавна управа у Србији доживљава интерес грађана и привредника као нешто што је другачије од интереса државе, и да то мора да се промени, преноси Танјуг.

Потпредседница Владе је, на стручном панелу "Поступање јавне управе у Србији: транспарентност, одговорност и праћење стања", рекла да смо "наследили свест или културу у којој је улога службеника да заштити државу од грађанина и привредника".

Истиче да је реформа јавне управе један од кључних елемената за покретање Србије из једне врсте ћорсокака.

Оцењујући да ЕУ има високе стандарде када је у питању јавна управа, и додаје да циљ Србије треба да буде, без обзира на то да ли жели у ЕУ, да постане држава која је у стању да пружи услове грађанима и уреди да се земља покрене.

Заштитник грађана Саша Јанковић рекао је да је државна управа место за професионалне амбиције најгорих.

"Треба да се запитамо шта да урадимо да грађани и администрације не буду непријатељи, јер то данас јесу", упозорио је Јанковић.

У Србији, каже Јанковић, има људи који знају о управи, али има и конфликтних ситуација.

Као проблем, истакао је политизацију јавне управе и јавног сектора који је алат социјалне политике.

"Најбољи одлазе јер код нас влада политика да ко није задовољан може да оде. Таква је била државна политика, а надам се да ће се то променити", рекао је заштитник.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић изјавио је да је жеља да се број жалби грађана тој институцији смањи, додајући да је у протеклих годину и по тој институцији обезбеђена материјална логистичка подршка и урађено више него у претходних 10 година.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару