Акција "Вежи појас - сачувај живот"

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре покренуло је акцију "Вежи појас - сачувај живот". У оквиру акције Ауто-мото савез Србије поставиће симулаторе у својим базама да би грађани могли бесплатно да тестирају колико појас значи приликом судара.

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић упозорила је на конференцији за новинаре у Влади Србије да се свега четири одсто људи везује на задњем седишту, преноси Танјуг.

Михајловићева је најавила да ће ускоро бити одржан састанак са власницима већих ресторана у Београду на којем ће се договорити како они могу да допринесу повећању безбедности младих у саобраћају.

Како је рекла, власници ресторана могу да истакну упозорења у њиховим објектима да се не вози под дејством алкохола, затим да организују враћање кући или да позивају такси за оне који су у алкохолисаном стању. Детаљи ће бити договорени на састанку који ће бити одржан у наредних пет-шест дана.

Михајловићева је рекла и да ће Министарство тражити од локалних самоуправа да исте такве састанке организују са њиховим угоститељима.

Додала је и да ће од МУП-а, као предлагача измена и допуна Закона о безбедности саобраћаја, тражити да што пре започне јавну расправу о тим изменама. Уз то, тражиће да се измене закона усвоје по хитном поступку.

Министарство спроводи акцију заједно са Агенцијом за безбедност саобраћаја.

Вршилац дужности директора Агениције Милан Божовић рекао је да, уколико путник на предњем седишту веже појас, вероватноћа да се сачува живот достиже 50 одсто, а на задњем чак и до 75 одсто.

Председник АМСС-а Мирко Бутулија рекао је да ће симулатор чеоног судара при брзини од пет до 12 километара на сат, бити постављен прво у седишту АМСС-а у Рузвелтовој 19, и да ће на том месту грађани у наредна четири дана моћи бесплатно да га испробају.

Симулатори ће бити постављани у базама АМСС-а и ауто школама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару