Честитке поводом Дана војног ваздухопловства

Министар одбране Братислав Гашић честитао је припадницима Ваздухопловста и противваздухопловне одбране честитао 24. децембар, Дан тог вида Војске Србије.

Гашић је је истакао да је поносан на припаднике тог вида Војске Србије јер "у нимало лаким околностима и условима за рад, постижу одличне резултате у обуци и оспособљавању", преноси Танјуг.

Према његовим речима, припадници Ваздухопловства и противваздухопловне одбране су и током мајских поплава показали да су увек уз свој народ, што је још један разлог за понос.

"Уверен да ћете одржати највиши ниво у извржавању постављених задатака и да ћемо успешно завршити процес модернизације српског ваздухопловства, честитам вам 24. децембар - Дан вида", навео је Гашић у честитки објављеној на сајату МИнистарства одбране.

Припадницима Ваздухопловства и противваздухопловне одбране празник је честитао и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић.

Генерал Диковић је поручио да су пожртвовање, залагање и професионални однос припадника вида у извршавању задатака дали немерљив допринос изградњи и очувању мира у региону и свету, као и јачању угледа Србије и њене Војске.

Интензивирањем активности на свим пољима обучавања, а посебно на извођењу националних и мултинационалних вежби у земљи и у иностранству, унапредили сте оперативне способности, навео је Диковић у честитки објављеној на сајту Војске Србије.

Према његовим речима, припадници тог вида Војске Србије су постигнутим резултатима још једном доказали спремност за извршавање мисија и задатака у условима нових безбедносних изазова, ризика и претњи.

Ваздухопловство и противваздухопловна одбрана обележавају свој дан у знак сећања на 24. децембар 1912. када је на основу одлуке српског Војног министарства и Главног ђенералšштаба, војвода Радомир Путник донео решење о формирању Ваздухопловне команде.

У састав команде ушли су сви сегменти тадашњег ваздухопловства - Аеропланско и Балонско одељење, Водоничка централа и Голубија пошта.

У то време Србија је била једна од 15 држава која је имала војно ваздухопловство, за првог команданта постављен је мајор Коста Милетић, док се први војни аеродром налазио у Трупалском пољу у близини Ниша.

Свечана академија поводом 24. децембра одржана је синоћ у Дому ваздухопловоства у Земуну, када је Орден белог орла са мачевима другог степена, којим је председник Србије Томислав Николић одликовао Ваздухопловство и противваздухопловну одбрана уручен команданту тог вида Војске Србије Ранку Живаку.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару