Читај ми!

Захвалнице за херојска дела у Обреновцу

Поводом Дана општине Обреновац, додељене су захвалнице за херојско дело појединцима који су помогли у спасавању живота и имовине Обреновчана за време мајских поплава. Захвалнице су уручене и министру Небојши Стефановићу, јединицама Жандармерије и Војске.

Додела захвалница за херојско дело онима који су помогли у спасавању живота и имовине Обреновчана за време мајских поплава, обнавља сећања. Деветогодшњи Иван Вујић прича нам о томе како се борио када је испао из чамца.

"Био сам самоуверен, нисам се плашио, само је било хладно. У неком тренутку уплашио сам се кад сам видео да нема ништа за шта могу да се ухватим", каже Иван Вујић из Обреновца.

Тих дана помоћ је пристизала из свих крајева земље и иностранства. Из Грачанице су стигла три санитетска возила са здравствeним радницима.

"Приликом уношења једног детета у чамац, пошто сам газио воду до појаса, изненада сам пропао јер је то био отворен шахт", наводи Радован Филић из Грачанице.

"Једноставно, имао сам срећу да сам тог јутра имао десантни чамац у дворишту. Тог тренутка је вода почела да надолази и, једноставно, одмах сам се покренуо без чекања, без организaције, самоиницијативно сам кренуо да помажем људима, да их скидам са кровова", рекао је Данијел Кубуровић из Обреновца.

Помагали су многи: спасиоци, рониоци, радио-аматери... Велику помоћ је пружила и Војска и Жандармерија. Са копна и из ваздуха.

"Ово данас је један врло емотиван моменат, бити овде, неке од њих сам препoзнао, неки су препознали мене. Много људи је прошло од тада, слике Обреновца тих дана биле су стравичне", присећа се Мирослав Зечевић, командант 890. мешовите хеликоптерске ескадриле.

"Ми смо заиста радили само свој посао и покушали смо да извршимо задатке треће мисије, па заиста прија ако неко примети да смо уложили себе на највећи могући начин", каже Предраг Бандић, командант 204. ваздухопловне бригаде Војске Србије.

До сада је обновљено око 5.600 домаћинстава, 59 породица добило је нове куће, а још 15 би требало да буде завршено до краја године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару