Читај ми!

Стипендије за децу учесника у рату

За 120 деце погинулих бораца, ратних војних инвалида и бораца прве категорије – биће омогућен бесплатан упис и школовање у 36 високих школа у Србији.

Меморандум о сарадњи су у Палати Србија потписали министар за рад Александар Вулин и председница Конференције академија струковних студија Србије Ружица Станковић, преноси Танјуг.

Министар Вулин је рекао да се за породице бораца дуго није учинило тако нешто и да се нада да је то само прва од акција које ће уследити, а које ће, како је рекао, омогућити да се помогне и брине о деци оних који су за ову земљу дали животе.

"Захваљујући овој акцији, 120 дечака и девојчица моћи ће да очекују да ће им се живот променити набоље. Ово нису буџетске паре, ово није новац који смо одвојили од пореских обвезника, ово је добра воља наших школа и памћење људи како је ова земља настала и како треба да се односимо према онима који су је стварали", поручио је Вулин.

Навео је да жртве тих људи не смеју бити заборављене и да се оно што су учинили за земљу мора поштовати.

Министар је рекао да је ресорно министарство покренуло ту акцију која је одмах наишла на позитиван одјек у нашем школству, истичући да су деценије прошле а да држава није имала организован приступ решавању и ових проблема.

Према његовим речима, на сајту Министарства биће објављено које су школе омогућиле бесплатно школовање, а у договору са њима биће одређена и правила на основу којих ће се одређивати која деце могу да конкуришу за то.

"Нама је важно да добијемо и прикупимо било шта за наше борце и инвалиде, за породице погинулих. Али донатори се некако најтеже одлучују да буду ту и деца која су остала без родитеља или чији су родитељи тешко оштећени. Понекад се осећају као да су веома усамљени, као да друштво не брине о њима, да не цени жртву њихових родитеља", поручио је Вулин.

Меморандум који је данас потписан начин је, истиче, да покажемо колико друштво цени њихову жртву.

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Драган Поповић рекао је да је важно што је омогућено да деца ратних војних инвалида добију нека права на која до сада нису могла да рачунају.

Навео је да ће се законским решењима омогућити заштита њихових права и у будућности.

Председница Конференције академија струковних студија Србије Ружица Станковић похвалила је инцијативу да се помогне деци, истичући да су чланице Конференције академије струковних студија и до сада помагале деци ратних војних инвалида и погинулих бораца, али да ће сада већи број њих бити укључен у то.

Навела је да су школе показале и друштвену одговорност, будући да је од 60 њих, 36 школа потписало учешће у акцији.

"Меморандум ће потписати и остале школе будући да смо сада имали мало проблема са временом, па ће тако више од 120 студената сигурно бити обухваћено и школе ће стипендирати њихово студирање", рекла је Станковићева.

То ће, како је објаснила, важити неограничено, и све док се буду јављали биће ослобођени школарине, односно добиће стипендију одређене високе школе за коју се определе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару