Анкета: Породиље саме желе да часте лекаре

Портал "Бебац" је уочи обележавања Међународног дана борбе против корупције спровео анкету са женама које су се порађале у породилиштима у Србији. Резултати анкете показују да породиље саме имају потребу да часте лекаре после порођаја.

У истраживању су учествовале 482 жене из целе Србије, а чак 35 одсто испитаница је признало да је частило гинеколога, док су у коментарима на анкету изнеле став у којем показају да тај чин опште не сматрају обликом корупције, саопштио је портал Бебац, преноси Танјуг.

Да су дале мито, али индиректно, на прегледе код приватника и анализе у лабораторијама, потврдило је 10 одсто анкетираних жена, а седам одсто је признало да је новац дало анестезилогу или бабици на порођају.

Четири одсто читатељки анонимно је признало да су платили свом гинекологу да буде на порођају, а свега два одсто је морало да да новац да би биле порођене царским резом.

Светлу страну данашње слике у здравству, односно у породилиштима, донели су одговори жена које тврде да им на порођају нико није тражио новац.

Постотак испитаница које уочи порођаја нису имале близак сусрет са корупцијом је висок, чак 42 одсто.

Међутим, оно што забрињава јесте што је велики број тих жена у коментарима на анкету рекло да су имале компликације на порођају, односно да нису биле равноправно третиране са другим женама, па многе носе трауме из порођајне сале.

Жене су осим анонимне анкете имале могућност и да отворено кажу да ли су и колико дале пара за порођај и у ком породилишту.

Оне тврде да се чашћавање лекара подразумева и "да је то ред", а цифра колико дају гинеколозима да би могле да их зову у свако доба дана и ноћи варира од 100 до 500 евра.

Како кажу, једино то им даје сигурност да неће бити занемарене и да ће на порођају све проћи у најбољем реду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару