Читај ми!

Дом синдиката – подела, а не продаја

Дом синдиката на списку Агенције за приватизацију. Шта се тачно продаје нико не зна.

Међу 502 предузећа са списка Агенције за приватизацију је и Дворана дома синдиката. Најава промене власника подгрејала је причу о подели имовине којом сада располаже само један синдикат. Дилема – шта се, у ствари, продаје, биће разјашњена ускоро, када се Министарство привреде изјасни о предлозима које им је доставила Агенција за приватизацију.

Ниједан од двадесет хиљада квадрата Дворане дома синдиката није предмет продаје, тврде у Савезу самосталних синдиката. Забуну уноси то што се друштвено предузеће које од 2004. године организује културне делатности, зове истим именом.

"Mи смо тражили од агенције да видимо шта се у ствари приватизује. Добили смо одговор да је то друштвено предузеће које је тако уписано у АПР. Ми смо ту имовину укњижили и она је наша имовина. Она је само дата у закуп том друштвеном предузећу које иде у приватизацију", каже Зоран Михаиловић из Савеза самосталних синдиката Србије.

Да ли је у власништву тог предузећа, чија је вредност процењена на преко 100 милиона динара и који квадрат, у Агенције не желе да коментаришу пре него што се ресорно министарство изјасни о моделу приватизације.

Самостални синдикат располаже са око 60.000 квадрата широм Србије, већи део издаје. Дуже од две деценије синдикати који су настајали касније, покушавају да Самосталном синдикату то право оспоре.

"То је градила држава и сва та имовина је практично државна имовина. Уколико су они то укњижили, то су укњижили незаконито, а не верујем да су укњижили, пошто имали смо прилике да видимо да неколико тих зграда које су под спором буду враћене старом власнику", каже Жељко Веселиновић из Уједињеног синдиката "Слога".

"Ова Влада је покренула многа питања која 14 година нису решавана, стављана су под тепих и за разлику од колеге ја сам оптимиста да ће то питање доћи на дневни ред", каже Ранка Савић из Асоцијације слободних и независних синдиката.

Кодекс радног законодавства, на коме ради група експерета коју је окупило Министарство рада, најављује посебан закон који ће уредити репрезентативност и остала питања синдиката.

"Један део те имовине сигурно припада држави. Мислим да се око дела те имовине покрећу и воде расправе везано за деобу имовине бивше федерације. Има ту пуно ствари које треба претходно да се расправе", каже Дарко Маринковић из Радне групе за Кодекс радног права.

Најмање 4.000 квадрата у Дому синдиката може бити предмет сукцесије јер је тај простор користио Југословенски синдикат.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару