Читај ми!

Између лошег послодавца и отказа

Велики број власника предузећа не уплаћује редовно плате и доприносе запосленима. Радници траже да пословање таквих фирми буде под већом контролом државе – да се спречи гашење постојећих предузећа и отварање нових док власници не регулишу сва заостала плаћања.

Надлежни најављују чешће инспекције, али и промену Закона о привредним друштвима. Из Министарства рада апелују на локалне власти и јавна предузећа да не ангажују фирме чији власници дугују и држави и запосленима.

Због страха од отказа код приватника, нема прецизних података колико запослених не прима редовно плату и за колико њих се не уплаћују доприноси.

Запослени у једној фирми, којима власник осам година није уплатио доприносе, не желе да говоре пред камерама.

Један од њих каже да је задобио повреде на послу, али је, у страху да не изгуби посао, морао да потпише да се повредио код куће. Ни власник те фирме не жели јавно да говори, само наводи да ни свом сину ни себи не уплаћује доприносе.

Данијела Мирјанић из Инспекције рада рекла је да се доласком на терен утврдило да је реч о згради и о једном приватном стану где инспектори рада нису били у могућности да уђу. "У овом случају је био истакнут назив фирме на самим вратима, тако да ћемо пробати још који пут да дођемо до тог послодавца", навела је Марјанићева.

С друге стране, они који послују по закону траже да се коначно створи добар пословни амбијент за привлачење инвестиција.

Драган Алексић из фирме "Нутрико" из Врања каже да је потребно да држава спречи махинације и преваре колега привредника који свесно и намерно из дана у дан затварају фирме, презадужују своју фирму и код пословних партнера, онда је гасе и отварају нову без икаквих обавеза према оној претходној фирми.

Пореска управа има податке који послодавци не исплаћују зараде, а тренутно контролишу уплате доприноса, па оне који не измирују ту обавезу уводи у поступак принудне наплате. Како сазнаје РТС у Министарству привреде, реч је о промени Закона о привредним друштвима.

Саветник у Министарству привреде Душан Коруноски каже да је потребно да се не дозволи једна од кључних ствари, да неко оснује фирму на било којој адреси, а да је касније та фирма недоступна органима – било пореској управи, било органима гоњења.

"Човек једноставно побегне са средствима које је заробио у тој фирми и не може да му се уђе у траг", рекао је Коруноски.

У Министарству рада кажу да се ради на заустављању богаћења несавесних послодаваца који радницима не исплаћују зараде и не уплаћују доприносе.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин каже да је Министарство рада упутило писмену препоруку свим локалним самоуправама, свим јавним предузећима, свим министарствима, да када се узимају предузећа која нису буџетски корисници да су дужни да се увере да она уредно испуњавају своје обавезе и да запошљавају односно пријављују раднике.

Уколико запослени и пријави послодавца због дуговања – ризикује да изгуби посао, држава кажњава послодавца, али га не обавезује да испуни обавезу.

Прошле године је поднето око осам хиљада прекршајних пријава против несавесних послодаваца који нису плаћали доприносе запосленима. Од фирми које највише дугују држави по основу пореза и доприноса на плате запослених, највећи број је из производње намештаја, грађевине, трговине и саобраћаја.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару