Читај ми!

Разговор уместо шамара и прута

Нема тог закона који би родитеља у Србији могао лако да увери да батина није из раја изашла. Ипак, око 3.000 њих потписало је петицију којом траже да се такве методе васпитавања забране и прописима. Иницијативу су подржале и познате личности, попут Саше Ђорђевића, Боде Нинковића, Зијаха Соколовића.

Акција "Родитељ плус=батине минус", која је покренута у мају, за циљ има да се законом забрани свако телесно кажњавање деце. У склопу акције, деца и родитељи су у Дому омладине разговарали о васпитању без батина.

"У било је гадно, селили смо се, селидба је онако стресна ствар, у целом том лудилу сестра и ја смо се побили међусобно и онда смо добили батине - то су те које памтим", каже новинар Душан Шапоња.

И председница Савета деце Мреже организација за децу Србије (МОДС) Мила Ераковић има батине за памћење.

"Сећам се кад сам истрчала на улицу само што ме нису ударила кола и мајка је само побеснела", испричала је Ераковић.

Сличне приче некада су биле део рубрика и у дечијим часописима. Данас би ретко ко јавно говорио о томе да туче своје дете, што не значи да понекад не опусти руку.

"Не залажемо се за васпитање које све дозвољава деци, него верујемо да можемо као родитељи да успоставимо такав однос да не морамо да дођемо у ситуацију да примењујемо телесно кажњавање или батине", рекао је Саша Стефановић из МОДС-а.

Да је уместо чврге, шамара и прута много бољи разговор, знају и деца.

"Деца коју родитељи туку ће у животу имати исти такав став, вероватно ће тући своју децу и вероватно ће бити насилни према другим људима", каже један од учесника трибине.

Нема евиденције колико бијемо децу и зашто. А, нема ни закона који би то забранио.

"Сложни смо да не треба одрасле да кажњавамо. Хоћемо да пошаљемо поруку да и децу, као и одрасле, не треба да кажњавамо и понижавамо на тај начин", рекао је Стефановић.

Зато су нацртом новог Закона о правима детета и предвидели забрану телесног кажњавања, а циљ петиције "Родитељ плус= батине минус" је да број потписа буде довољан аргумент да се батине забране новим Породичним законом.

Родитељи који су потписали ову петицију желе законску могућност да позову на одговорност оне који туку децу.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару