Читај ми!

Држава ограничава цену и обим уџбеника

Нацртом закона о уџбеницима предвиђено да држава ограничи цену и обим уџбеника, док ће критеријум за бесплатне уџбенике бити социјални статус.

Помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја Зорана Лужанин каже да ће обим уџбеника, јер деца сада носе "ужасно тешке ташне", преноси Танјуг.

Лужанинова је, током прве јавне расправе о нацрту закона, рекла да закон предвиђа и промену концепта бесплатних уџбеника.

Деца до четвртог разреда основних школа добијала су бесплатне уџбенике за три предмета, а Нацртом је предвиђено да критеријум за бесплатне уџбенике буде социјални статус и то ће важити и за ученике виших разреда основних школа као и средњих.

"Први корак ће бити процена колики би то обухват деце био да бисмо могли да извршимо одређену категоризацију, ко би добио све књиге бесплатно, а ко помоћ", рекла је Лужанинова.

Лужанин је навела да ће се настојати да се обухвати што већи број деце са тренутно расположивим средствима.

Стратешки циљ у будућности је да сва деца имају уџбенике, али сада располажемо средствима која ће бити искоришћена да обухватимо децу из сиромашних породица, напоменула је Лужанинова.

Према њеним речима сваки уџбеник ће имати електронски додатак и да ће се нови уџбеници уводити етапно.

"У септембру ћемо имати уџбенике за средње стручне школе, док ће за основне школе стизати етапно", додала је помоћница министра просвете.

Како је истакла, издавачи неће моћи да уводе уџбенике сваке године, већ на сваке четири године.

Лужанинова је рекла да се укидају лиценце за издаваче, а у каталог ће моћи да уђу само уџбеници које је одабрало бар 15 одсто популације, што би значило да за један предмет могу бити одобрена три или четири уџбеника.

То је потребно да би могли да дефинишемо максималну цену, објаснила је Лужанинова и додала да наставници више неће смети да траже да родитељи за своју децу купују додатна наставна средства којих нема у плану.

"Издавачи неће морати да имају рецензенте, па ће имати мање трошкове, али ће се плаћати одобравање уџбеника Заводу за унапређење образовања и васпитања", рекла је Лужанинова наводећи најважније новине у Нацрту о коме се дискутовало на Високој техничкој школи струковних студија у Нишу.

Лужанинова је додала да очекује да Закон о уџбеницима у Скупштини Србије буде у јануару или фебруару наредне године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару