Читај ми!

Отровни отпад у пропалим фирмама

У фирмама у реструктурирању и стечају утврђено да постоји више од пет хиљада тона опасног отпада. Инспекција за заштиту животне средине Србије најавила је да ће за неколико дана представити резултате контроле опасног индустријског отпада у 70 пропалих предузећа.

Начелник Одељења за велике хемијске удесе у Министарству пољопривреде и заштите животне средине Жељко Пантелић каже да је процењено да би 1.741 тона моглa да се преда оператерима који имају дозволе за такве врсте отпада у Србији, а да би око 3.371 тона могла да се извезе у земље ОЕЦД-а, преноси Бета.

Пантелић је упозорио да велики број тих фирми није у стању да реши питање историјског опасног отпада, због чега је неким предузећима потребна помоћ Владе Србије при збрињавању тог отпада који представља опасност за здравље људи и животну средину.

Напомиње да проблем представља и немогућност континуираног финансирања области екологије због укидања Фонда за заштиту животне средине.

Због тога је, како је додао, Министарство за помоћ из буџета за наредну годину кандидовало санирање опасног историјског отпада у некадашњем индустријском комплексу у Баричу и у још неколико места где отпад угрожава здравље људи.

"Србији су неопходна стратешка постројења за управљање опасним отпадом", истакао је Пантелић и подсетио да ЕУ покушава да више од десет година донира постројење за физичко-хемијски третман опасног отпада, али да не успева у томе, јер Србија не може да нађе локацију, због тога што локалне самоуправе не желе постројење на својој територији.

Пантелић је указао и да би у завршеном процесу приватизације требало снимити нулто стање у фирмама које се продају и купопродајним уговором дефинисати ко је у обавези да збрине опасни отпад.

Додао је и да су законски прописи неприлагођени могућностима привреде, због чега трошкови збрињавања опасног отпада расту, а решења се не налазе.

Пантелић је поновио да за време поплава у мају није дошло до контакта са водом значајних количина опасних материја, као и да су по потреби опасне материје благовремено измештане на безбедне локације.

Детаљи о количинама опасног отпада, који је инспекција пописивала од 14. јула до 20. октобра, биће на сајту Министарства пољопривреде и заштите животне средине, чим наредних дана Извештај о опасном отпаду у предузећима у реструктурирању и стечају буде представљен Влади.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару