Читај ми!

Обновљења два блока Окружног затвора у Београду

Окружни затвор у Београду добио је два реновирана блока, а из Министарства правде најављују да ће обнову наставити следеће године.

Министарство правде из буџета је издвојило око 80 милиона динара за реновирање једног блока Окружног затвора и одељења психијатрије Специјалне затворске болнице.

Министар правде Никола Селаковић је након посете Централном затвору рекао новинарима да је то наставак радова који су започети прошле године и најавио да ће наредне године бити настављено реновирање Окружног затвора и Специјалне затворске болнице, преноси Бета.

"Када посматрамо овај преуређени блок, ти капацитети су повећани за 25 одсто, а када је реч о Специјалној затворској болници до јуче је ту могло да борави 50ои особа, а од данас ће ту моћи да се смести 68 особа, а уз услове који су неупоредиво бољи", нагласио је Селаковић.

Селаковић је најавио и сарадњу са Министарством за рад и запошљавање како би се након изласка из Специјалне затворске болнице ублажили проблеми људи који су боравили у тој установи.

Селаковић је истакао и да је један од проблема то што се лекари и други запослени који раде у Специјалној затворској болници не третирају као лекари и немедицинско особље, већ као државни службеници и намештеници.

"Овде лекар није лекар, већ виши саветник, самостални саветник или саветник. То значи да су ти људи подвргнути, по законским прописима, већим и ригорознијим условима да би се бавили овим послом у неупоредиво тежим условима рада, а третирају се лошије него лица која обављају медицинске или немедицинске услуге у систему здравствене заштите", истакао је Селаковић.

Министар Здравља Зоран Лончар рекао је да је договорено да ће се радити на томе да се тај проблем реши.

"Прва ствар је да добију статус који заслужују, друга ствар је да им помогнемо да сарађују са клиникама ван Централног затвора и да имају друго мишљење и консултације. И треће да им помогнемо у набавци лекова. Биће остварене велике уштеде ако се лекови буду набављали преко великог система", додао је Лончар.

Директор Специјалне затворске болнице Дарко Фјодоров рекао је да лекари који раде у затворској болници немају звање лекара јер су под надлежношћу Министарства правде.

"Лекар специјалиста је самостални саветник, а лекар опште праксе је саветник", објаснио је Фјодоров.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару