Читај ми!

Шест хиљада брзих одговора

Готово шест месеци при Министарству за рад ради Канцеларија за брзе одговоре. Ту грађани могу да добију информације о томе на шта имају право у области рада и социјалне политике, коме могу да се обрате и шта се дешава са њиховим жалбама или тужбама. Од почетка рада 6.000 грађана је поставило питање.

Одговор на спору администрацију покушава да добије 50 до 60 особа дневно. Њихови захтеви - писани, електронски, који се попуњавају на сајту министарства или телефонски, стижу у Канцеларију за брзе одговоре. Рок за одговор је пет дана.

"Ако тражимо одговор у оквиру нашег министарства, онда су одговори за пет дана. Ако тражимо ван, онда је ту процедура дужа - морамо да зовемо, молимо, тражимо", каже Ања Јавор из Канцеларије за брзе одговоре.

Одговоре на питања грађана тражи петоро запослених.

"После усвајања Закона о раду најчешћа су била питања о одредбама закона, а касније је проблем минули рад, нису знали како се обрачунава, после ревизија или пензија", каже Бојана Спасић, једна од запослених у Канцеларији за брзе одговоре.

Када је потребно да се протумачи закон, рок за одговор је 30 дана. Одговор, макар био и "не знам", добију, кажу, сви.

"Пре 15 дана сам из ПИО Фонда добио решење како ми је признат цео стаж, исплаћена ми је разлика за пет година. Ово је пример успешног рада", пише на једној захвалници.

"Најчешће помогнемо, у неким ситуацијама не можемо, јер ми не можемо да запослимо човека", кажу у Канцеларији.

Министар за рад, запошљавање и социјалну политику Александар Вулин каже да је наша администрација често неуређена и да је то најчешће проблем у спорој бирократији.

"Веома често један део администрације не зна шта ради онај други, често дуплирамо и законе, процедуре и то су искуства која смо савладали у контакту са грађанима, па можемо да их преточимо у неке друге законе", каже Вулин.

Ову праксу добро познају Британци. Осим што од надлежних грађани могу да добију одговоре на једном месту, такве канцеларије нуде, између осталог, тренинге за посао или помоћ у кући.

Значај ових Канцеларија препознали су и лидери 20 најмоћнијих земаља које их у плану за запошљавање у ЕУ виде као бржи пут грађана до њихових права.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару