Читај ми!

Платни разреди на снази од пролећа

Увођењу платних разреда није циљ уравниловка, већ да се за исти рад људи плаћају исто и да зараде буду упоредиве. У Министарству државне управе кажу да је то обиман посао и да ће закон о платним разредима донети на пролеће, а не до Нове године како је раније планирано.

Задатак да плате 500.000 запослених у државној управи, здравству, просвети, полицији учини упоредивим, Министарство државне управе неће савладати ове године.

"Ми добро напредујемо, али до Нове године стварно нећемо стићи да обавимо толико велики посао, али хоћемо у току пролећа, сигурно. Већ су у неким секторима уобличени основни односи и како се очекује да ти разреди изгледају", истиче министарка државне управе Кори Удовички.

У здравству су се синдикати и ресорно министарство договорили око 12 платних група. Сада у свакој од њих треба да разврстају послове на по осам платних разреда.

Берислав Векић, државни секретар Министарства здравља, истиче да ће од тога зависити и будућа примања.

"Неће у истом разреду бити људи који раде са софистицираним техникама – људи који раде са нуклеарном магнетном резонанцом, пет скенером, интервентну кардиологију, они ће бити у вишем платном разреду. Неће исто бити плаћене медицинска сестра на интензивној нези и медицинска сестра која ради на пријемном, на шалтеру", објашњава Векић.

Закон о платним разредима неће се односити на јавна предузећа, али би Влада одлукама могла да их обавеже да примене његове одредбе. А он ће, обећава министарка Удовички, увести ред у садашњу шуму од 900 коефицијената и 70 накнада, а зараде учинити упоредивим.

"Све генеричке послове идентификоваћемо као једну групу. Више неће бити возач овде, тамо, кафе-куварица, референт, већ један скуп категорија. Али да пребројим тачно – не могу, видећемо на крају процеса, још увек се на томе ради", истиче Удовички.

Да је реч о обимном послу показује и то што су се Словенци две године договарали о платним разредима и примењивали их шест година, а Хрвати се о њима још нису стварно договорили.

У сваком случају, када закон буде донет, каже ресорна министарка, биће сасечена сва искакања у зарадама, али повећања плата неће бити док се не поправи економска ситуација.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару