Како очувати становништво Србије

Смањење броја становника у Србији траје већ неколико деценија и оно у чему држава може да помогне је је да се бар одржи нивоа рађања, истиче директор Републичког завода за социјалну заштиту Предраг Петровић.

Директор Републичког завода за социјалну заштиту је за агенцију Бета рекао да је због сталног смањења броја становника, Влада Србије 2008. године донела Стратегију подстицања рађања, али проблем је економска криза и то што мере из те стратегије нису у потуности спроведене.

Према демографским истраживањима, у Србији ће до 2050. године бити милион и по до два милиона становника мање, рекао је недавно за агенцију Бета научни сарадник Центра за демографска истраживања Владимир Никитовић.

"Основни циљ Стратегије је да наредна генерација буде исте величине као постојећа", рекао је Петровић и додао да је стопа рађања 1,4 детета по жени, а критично је када опадне на 1,3 јер тада друштво не може да се обнови.

Објаснио је да се смањење броја становника показало већ седамдесетих година у централној Србији и Војводини.

Петровић је рекао да Србија годишње издваја 48 до 50 милијарди динара за исплаћивање накнада које прописује Закону о финансијској помоћи породици са децом.

Србија, подсећа Петровић, има мере популационе политике које су на снази веома дуго - као што су родитељски додатак који се остварује за рођење прва четири детета, породиљско одсуство, као и одсуство за негу детета, и исплаћивање пуне зараде током одржавања трудноће.

"То је озбиљна мера подршке породици која је добила принову. Оно што је битно у Стратегији, а што се у Србији не остварује у довољној мери је активација локалне самоуправе. Важно је да локалне самоуправе саме у својим буџетима планирају средства за финансијску подршку породици", рекао је Петровић.

"Од 2008. до данас протекло је мало времена, а демографске промене могу се видети тек након протока неколико деценија", рекао је Петровић и додао да предстоји ревизија стратегије да би се видело које мере заиста могу да дају резултате.

Петровић је рекао да више од 60 земаља у свету има ниску стопу наталитета.

"Ниједно развијено друштво ту појаву није успело да превазиђе. Уз све напоре и економски стабилних држава није дошло до значајних резултата", напомиње директор Републичког завода за социјалну заштиту.

Узроци тог стања у Србији су свакодневни животни проблеми грађана, нарочито током деведесетих година прошлог века, сазнање да до очекиваног бољитка није дошло, а у развијеним земљама Западне Европе главни узрок ниског наталитета јесу савремени темпо и стил живота.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару