Читај ми!

Нотари ће од зараде издвајати за судство

Предложеним изменема Закона које је данас усвојила Влада Србије предвиђен је, поред осталог, нови намет јавним бележницима. Убудуће 30 одсто њихових прихода ишло би за побољшање рада судова.

Према том предложеном законском решењу, јавни бележник је дужан да 30 одсто од наплаћене награде за своје услуге без ПДВ-а, плати на рачун прописан за уплату јавних прихода у року од 15 дана од наплате.

Тај износ се расподељује за текуће расходе судова и побољшање материјалног положаја запослених у судовима, као и друге расходе и инвестиције за судове, у складу са законом, наводи се у предложеним изменама у које је Танјуг имао увид.

Међу усвојеним решењима, које је предложило Министарство правде Влади, омогућено је да поред јавних бележника уговоре о промету непокретности могу да сачињавају адвокати и грађани уз солемнизацију код јавног бележника.

Предложеним променама на тај начин се омогућава да поред јавно бележничког записа, уговори о промету непокретности могу сачињавати и у писменом облику, с тим да је неопходно да прођу поступак солемнизације јавног бележника како би стекли својство јавне исправе.

Из овога је изузето сачињавање уговора о промету непокретности за пословно неспособна лица, односно та форма уговора може бити сачињена једино у форми јавнобележничког записа, дакле код јавног бележника.

Изменама Закона о јавном бележништву предвиђено је и решење да за јавног бележника у, на пример Аранђеловцу, може да конкурише и кандидат који живи у Београду, с тим што је дужан да до дана полагања заклетве промени место пребивалиша у место место за које је именован за јавног бележника (Београд у Аранђеловац).

Ове законске измене као и измене Закона о промету непокретности чији је предлог Влада усвојила биће разматране по хитној процедури у Скупштини Србије и требало би да ступе на снагу наредног дана од дана објављивања у Службеном гласнику.

Адвокати који су већ 50 дана у штрајку у целој Србији, одбили су у понедељак предлог Министарства за измене Закона о јавним бележницима, јер нису у складу за њиховим захтевима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару