Одбор за информисање без владајуће већине

Седници Одбора за информисање Скупштине Србије, на којем је требало да се расправља о слободи медија присуствовали су представници новинарских удружења, НУНС и УНС, представници опозиције, али не и чланови владајуће већине.

Председница Одбора Весна Марјановић обавестила је новинаре да је седница била заказана за 27. октобар, али је владајућа већина, како је рекла, затражила да се та седница одложи због страначке славе што је она и учинила, преноси Танјуг.

"У међувремену сам добила допис из Министарства културе у коме сам замољена да седницу померим за 30. или 31. октобар, јер је министар имао жељу да присуствује седници. Сматрајући да је добро да министар присуствује, сматрала сам да треба да му изађем у сусрет", рекла је Марјановићева и прочитала да је Тасовац потврдио долазак на овај састанак.

Међутим, он се није појавио, као ни државни секретар Саша Мирковић, који је био присутан на претходном одбору.

Одговарајући на критике владајуће већине која је навела да она сазива седницу без консултација, те да постоји интерни договор да се одбори не заказују када нема заседања, Марјановићева је објаснила да је седница заказана по Пословнику и новинарима доставила списак од двадесетак одбора који су одржани у претходна два месеца ван пленума.

Иако се одбор може одржати и без кворума, Марјановићева је навела да јој није циљ да истомишљеници разговарају о слободи медија, те да јој је намера да у томе учествују представници свих партија.

Ипак, представници опозиције су се сложили да је стање у медијима лоше, а лидер Нове странке Зоран Живковић је рекао да је недолазак већине "опструкција односно њихово бежање".

Шеф посланичке групе ДС Борислав Стефановић рекао је на седници да "слобода умире уз громогласне аплаузе".

Новинарима се обратио и посланик СНС-а и члан Одбора за информисање Владимир Ђукановић, који је у парламент дошао на позив медија, рекавши да му је бесмислено да коментарише "партијски скуп Демократске странке" уз оцену да се тај одбор злоупотребљава.

"Њу (Весну Марјановић) не занима никакав дијалог, чак не жлели да се консултује са нама. Ми смо из медија сазнавали кога ће да зове. Она нам је више пута образложила, рекла, да ја имам права на тако нешто, отприлике, баш је брига", рекао је Ђукановић.

Ђукановић је одбацио тврдње да је једна седница Одбора одложена због страначке славе рекавши да председница Одбора није разговарала са њима о томе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару