"Акциони план подрива независност Агенције"

Агенција за борбу против корупције изражава забринутост поводом одређених делова Нацрта акционог плана за поглавље 23, оцењујући да подрива независност Агенције и вештачки успоставља надзорну функцију Министарства правде у односу на Агенцију.

У саопштењу Агенције за борбу против корупције указује се и да су коментари и прилози који су од суштинског значаја за рад Агенције и њену независност измењени или изостављени у Нацрту Акционог плана који је постављен на интернет страници Министарства правде, преноси Танјуг.

"Овако конципиран Акциони план подрива независност Агенције и показује неразумевање њене улоге и значаја, а нарочито када је реч о њеним контролним и надзорним овлашћењима", истиче се у саопштењу Агенције.

Агенција је изразила забринутост, иако је како наводи, благовремено доставила коментаре на овај документ, као одговор на препоруке из скрининг Извештаја Европске комисије, а на основу експертизе и искуства у четворогодишњој примени важећег Закона о Агенцији за борбу против корупције.

Према оцени те институције, постојећи предлог Акционог плана, кроз низ мера вештачки успоставља надзорну функцију Министарства правде у односу на Агенцију, почев од анализе њених надлежности, преко процене организационе структуре Агенције, броја запослених и нивоа њихове обучености, до праћења примене Закона о Агенцији.

"Са аспекта ефикасности примене антикорупцијских мера предложени Акциони план је неприхватљив, јер с једне стране предвиђа активности које су већ урађене, док с друге непотребно одлаже примену антикорупцијских мера предвиђених већ постојећим документима", сматра Агенција.

Тако, Акциони план предвиђа израду анализе надлежности Агенције од стране Министарства правде, иако је оваква анализа већ урађена и то од стране независног стручњака, уз подршку УСАИД/ЈРГА програма, и достављена Министарству правде, Министарству финансија и Влади још крајем 2013. године, а све поступајући по мери и у року предвиђеним Акционим планом за борбу против корупције.

Такође, Агенција је узимајући у обзир наведену анализу независног стручњака, мере предвиђене Акционим планом за спровођење Стратегије, као и препоруке ЕУ експерата, израдила Модел закона о Агенцији за борбу против корупције који је јула ове године достављен Министарству правде, Влади Србије и Народној скупштини.

"Предложени Акциони план непотребно одлаже усвајање новог Закона о Агенцији за борбу против корупције за чак годину дана у односу на рок предвиђен Акционим планом за спровођење Стратегије, игноришући више пута поновљене препоруке из ЕУ Извештаја о напретку Србије", упозорила је Агенција.

Овакав приступ дефинисању будућих мера, активности и њихових носилаца не пружа адекватан основ за заштиту јавног интереса, смањење ризика од корупције и побољшање ефикасности рада Агенције, наведено је у саопштењу Агенције за борбу против корупције.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару