Читај ми!

Ефикасан рад приватних извршитеља

Од почетка рада приватних извршитеља у Србији, током две године, завршено је више од 140.000 поступака извршења. Време трајања извршног поступка скраћено је више од шест пута.

Увођењем професије извршитеља у правосудни систем Србије извршни поступак је учињен знатно ефикаснијим, тако да повериоци у кратком року могу да наплате своја потраживања од дужника.

"Систем извршења какав данас постоји у Србији, уведен је након опсежне анализе која је показала да је просечно време трајања извршног поступка било 635 дана, а данас тај период узноси свега 100 дана", прецизирала је председница извршитеља Александра Трешњев у интервјуу Танјугу.

Такође, како је истакла, на овај начин сатисфакцију добијају и они који су редовни у извршавању својих обавеза.

Међутим, најзначајнија последица увођења система приватних извршитеља јесте финансијска дисциплина, као и убрзавање финансијских токова којима се ствара повољна клима за рад и развој, нагласила је председница Коморе извршитеља.

Говорећи о начину рада приватних извршитеља, Трешњев је навела да се значајан проценат предмета завршава посредовањем извршитеља између странака у циљу изаналажења договора, како би се потраживање извршног повериоца наплатило темпом и на начин који је најоптималнији за извршног дужника.

"Највећи број поступака се окончава без икаквих конфликата и у потпуној сарадњи и корелацји између извршитеља са једне сарадње и повериоца и дужника са друге стране", истакла је Трешњев.

Она је указала да је у односу на укупан број примљених предмета у извршитељским канцеларијама, број притужби странака мањи од један одсто, док је од тог броја далеко мањи број притужби које су у неком делу основане.

Надзор над радом извршитеља спроводи како Комора тако и Министарство правде, напоменула је Трешњев.

Највећи број предмета у раду код приватних извршитеља долази из јавних и комуналних предузећа јер су, према речима председнице Коморе, извршитељи искључиво надлежни за наплату потраживања комуналних предузећа, као што су неплаћени рачуни за инфо стан.

Када је у питању сарадња са приватним предузећима или банкама, Трешњев је навела да се она одвија добро, као и да се нада да ће у наставку развоја извршитељске професије та сарадња бити још шира.

Указујући да у овом тренутку постоји паралелни систем извршења, Трешњев је објаснила да то значи да је још увек на повериоцу да изабере да ли ће захтевати да му извршење спроводи суд или приватни извршитељ. Иста је ситуација и када су у питању грађани.

У Србији данас ради 204 извршитеља, од предвиђених 308 места.

Извршитељи раде на подручијима свих виших судова са изузетком подручја Вишег суда у Новом Пазару, који би требало да добије свог извршитеља на следећом именовању.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару