Обнова Свилајнца ипак по плану

Лоше време и кише последњих дана успорили су обнову поплављених кућа у Свилајнцу. Ипак, сви се надају да ће до Нове године, како је и планирано, већина објеката бити доведена у пристојно стање.

Поплављена кућа у којој је до недавно живела супруга и троје малолетне деце трагично страдалог рудара "Рембаса" Жељка Милетића, наредних дана биће срушена. На том месту, изградиће се нова од 85 квадрата. Још осам најтеже страдалих породица у Свилајнцу добиће нове куће као донацију Европске уније.

"Радосна сам, да се деца врате у своје двориште да се играју, да имају своје, свој мир", каже Вера Лазић, супруга страдалог рудара.

Државну помоћ за обнову кућа у Свилајнцу добило је две и по хиљаде домаћинстава. Снежани Марковић исплаћено је 250 хиљада динара. Од фондације "Ана и Владе Дивац" добила је ПВЦ столарију.

"Задовољни смо и презадовољни, знамо у каквој је кризи земља. Стварно смо задовољни. Е, сада је ту мало и нашег напора и мука и свега. На поду спавамо од маја", каже Снежана.

Две стотине малишана вратило се у обновљени део вртића "Дечија радост". Још толико чека завршетак радова на главном објекту који је највише стадао у мајској поплави.

"Велика су нам ишчекивања да већ у децембру и за Нову годину радимо пуним капацитетом. И да можемо да примимо сву децу која су била у вртићу на сам дан поплаве", истиче Зорица Ђорђевић, директорка вртића.

Немачка хуманитарна организација "Хелп" потписала је је уговоре о донацији за обнову 85 најтеже страдалих кућа у Свилајнцу. Вредност европске помоћи том граду премашиила је милион евра.

"У овом тренутку је Свилајнац једно велико градилиште и ми очекујемо да ће већина тих проблема да се заврши до децембра, до почетка зиме. Остаће неки послови који морају да се раде у следећој години", подсећа Предраг Милановић, председник општине Свилајнац.

Оно што предстоји јесте комплетна реконструкција корита реке Ресаве како никада више не би плавила Свилајнац. Све то ће коштати три милиона евра и већ је извесно да ће новац стићи из европских фондова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару