Читај ми!

Даривање органа, комшије за пример

Поред Шпаније, Хрватска је земља с највећим бројем донора и трансплантација. Да бисмо ухватили можда последњи воз за развој тог програма, који показује и колико је здравствени систем једне земље развијен, снажније ће нам помагати комшије – договорили су се у Загребу министри здравља две земље.

Жељка Гаврановић има 34 године, а већ је учествовала у спасавању на стотине живота.

У загребачком Клиничко-болничком центру "Сестре милосрднице" ради као анестезиолог, али и као особа која у најтежем тренутку разговора са породицама које треба да одлуче да ли ће се живот њихових најмилијих угасити, јер им више нема помоћи, или ће завршетак једног живота значити продужетак неколико других.

"Знате, то је људима најтежа могућа одлука - неко њихов ближњи умре, али они скупе довољно снаге и алтруизма у себи да би допустили донирање органа, то јест знају да на тај начин неко њихов живи у другим људима. Мислим да је то највећи дар који можете дати другом човеку, дали сте му нови живот", рекла је Жељка, специјалиста анестезиологије и интензивне медицине.

Само у овој установи у Хрватској, одлуку да да сагласност за трансплантацију годишње донесе око 30 породица. Поређења ради, у целој Србији је од почетка године било 20 сагланости.

Успех трансплантационог програма објашњавају јаком синергијом грађана, лекара, државе и медија.

"Поверење, поверење, поверење грађана у лекаре, а са тиме иде и свест о важности даривања, јер без тога трансплантација не би било. Већа је вероватноћа да ће неко од нас требати орган него бити донор. А ако нисмо спремни даривати не знам како можемо бити спремни примити нечији орган, односно очекивати да нам га неко да...", каже Мирела Бушић, национална координаторка за трансплантацију у Хрватској.

Лекари из Србије – и трансплантациони хирурзи и анестезиолози, већ су одлазили у Загреб на усавршавање. Протоколом о сарадњи и хрватски стручњаци долазили су у Србију да нам помогну у програму трансплантације срца и јетре.

Министри здравља Србије и Хрватске договорили су се да убудуће сарадња буде интензивнија.

"Направићемо заједничке тимове, не само за трансплантацију него и за организацију трансплантације, који ће нам отворити разна врата како бисмо побољшали систем који није на задовољавајућем нивоу", каже министар Златибор Лончар.

Мирела Бушић каже да постоји добра воља међу здравственим радницима.

" У овом тренутку неопходно је на државном нивоу повезати све те болнице да осете дух заједништва, да осете да учествују у програму од државног значаја", каже Бушићева.

Наши суседи ће и ову годину завршити са више од 30 давалаца на милион становника, док Србија неће имати ни пет донора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару