Читај ми!

Дронови, нова врста ризика на утакмицама

Полиција је пронашла беспилотну летелицу којом је мапа тзв. "Велике Албаније" спуштена на стадион током фудбалске утакмице Србије и Албаније. Стручњаци за безбедност упозоравају да употреба таквих летелица представља нову врсту ризика за безбедност на спортским приредбама.

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић рекао је да све чињенице и околности у вези са досадашњом истрагом указују на то да је искључиви кривац албанска страна, која је тиме желела да испровоцира српске навијаче.

Стефановић је навео и да је "очигледно да им је план био да изазову нереде на стадиону", а да изјаве челника албанске владе указују на то да су знали да се таква провокација спрема, "јер они у потпуности оправдавају понашање свих лица која су у томе учествовала".

"Ако Албанија мисли да су европске вредности – вредности такозване 'Велике Албаније', онда Република Србија ни по коју цену не може да их дели, зато сматрам да они нису довољно зрела држава да се прикључи европској породици", наглашава Стефановић.

Министар унутрашњих послова је додао и да је полиција пронашла дрон који ће бити упућен на вештачење како би се одредио произвођач, као и где је купљен.

Министар спољних послова Албаније Дитмир Бушати затражио је од српских званичника да се дистанцирају од изјава у којима се, каже, језиком мржње говори о Албанији.

Албански премијер Еди Рама изјавио је за канал Франс 24 да његов брат није учествовао у инциденту са летелицом, да су приче о томе "смешне" и да је Албанија опредељена за дијалог са свим народима у региону.

Председник албанске владе требало би следеће недеље да дође у Београд, а у Бриселу очекују да се посета неће отказати.

У Амбасади Албаније у Београду кажу да раде на томе да се посета реализује и да је инцидент на утакмици искомпликовао атмосферу. Амбасадор Илир Бочка тврди на нема информације ко је пустио летелицу и додаје да одговор очекује од српских власти.

После утакмице Србије и Албаније поставља се питање како предупредити сличне инциденте. Стручњаци кажу да се полетање дронова може спречити ометањем њихових фреквенција.

"Та фреквенција код комерцијалних дронова је опште позната и може да се омета и на микролокацији, значи дефинише се простор, поставе се ометачи и када летелица дође до тог простора – она престане да лети", каже Горан Мандић са Факултета безбедности.

Према његовим речима, код професионалних дронова једино је могуће да се омета сигнал џи-пи-ес на просторима који треба да буду штићени тако да та летелица не уђе у тај простор.

Утакмица Србије и Албаније је прекинута после провокације албанских навијача, који су на беспилотну летелицу окачили мапу такозване "Велике Албаније", после чега је избио метеж на стадиону, па туча на терену.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару