Читај ми!

Генерална проба војне параде

Одржана генерална проба војне параде "Корак победника". Велики број грађана аплаузима је поздравио вештине српских војних пилота, али и пилота руске авио-групе "Стрижи".

Генерална проба војне параде "Корак победника", којом ће у четвртак бити обележена 70. годишњица ослобођења Београда у Другом светском рату, одржана је пред више хиљада грађана.

Параду коју је предводио начелник Генералштаба, генерал Љубиша Диковић, отворили су скоком из хеликоптера припадници 63. Падобранског батаљона Војске Србије.

На простору иза Палате "Србија", Булеваром Николе Тесле продефиловало је 11 пешадијских и 13 моторизованих подешелона.

Прелетело је више десетина авиона и хеликоптера у саставу Војске Србије, док је своју технику приказала и Речна флотила дефилеом на Дунаву.

Војска Србије приказала је нека од нових средстава – беспилотне летелице, самоходно артиљеријско оруђе и вишецевне лансере ракета. Парада је завршена наступом акробатске групе руског Војног ваздухопловстава "Стрижи".

Генералној проби присуствовали су и министар одбране Братислав Гашић, као и најодговорније старешине Војске Србије и градоначелник Београда Синиша Мали.

Гашић је, на завршетку свечаног дефилеa честитао припадницима војске на ономе што су показали на генералној проби изразивши уверење да ће тако бити и 16. октобра на војној паради.

"Желим вам да се сутра одморите, а да у четвртак покажемо целом свету и целој Србији ко је и каква Војска Србије", рекао је Гашић у кратком обраћању војницима по завршетку генералне пробе.

Завршна увежбавања припадника Војске Србије пратио је велики број грађана, који су аплаузима посебно поздрављали вештине српских војних пилота, али и пилота руске авио-групе "Стрижи".

У самом дефилеу биће три хиљаде припадника Министарства одбране и Војске Србије. Моторизовани ешелон чиниће 14 подешелона покретних средстава наоружања и војне опреме, која се налазе у употреби Војске Србије. У њему ће бити 700 припадника војске и 300 возила.

На првој војној паради после 29 година Војска Србије представиће, између осталог, вишенаменско борбено возило "лазар", али и школски авион "ласта", беспилотне летелице "пегаз" и "врабац".

"Све јединице су спремне за 16. октобар и свим грађанима ћемо показати да је Војска Србије спремна да одговори на све три мисије које су јој поверене", каже мајор Јован Кривокапић.

У четвртак, на дан параде у Београду ће важити посебан режим саобраћаја. Градоначелник Синиша Мали каже да је реч о специфичном догађају и моли грађане за стрпљење. Позвао је све грађане и госте да присуствују војној паради и да уживају у спектаклу.

Војна парада моћи ће да се посматра из Булевара Николе Тесле са дунавске стране, и са Калемегдана. Овде можете погледати мапу са информацијама за посетиоце параде.

После одржавања параде, обележавање ослобођења Београда у Другом светском рату наставља се различитим свечаностима и изложбама. Биће представљени и они мање познати ослободиоци Београда.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару