Читај ми!

Немамо море, али имамо зубаре

Лекари и стоматолози из Србије радо би пружали услуге странцима, јер би им то била могућност да додатно зараде. Кроз наплату пореза пунио би се и буџет, па би и здравство и други сегменти привреде имали од тога користи. Међутим, медицински туризам је шанса коју Србија не користи довољно, између осталог и зато што нема законе који регулишу ту област.

Иако су страни туристи у Београду све бројнији, међу њима је мало оних који долазе због тзв. медицинског туризма.

Поред бањског туризма, повољнијих цена у пластичној хирургији и рехабилитационој медицини, права туристичка атракција могли би да буду и стоматолози.

Странцима се, кажу, више исплати да плате пут, услугу и боравак у неком од наших градова, него да оду код зубара у својој земљи.

"Цене су вишеструко веће на Западу него код нас", каже стоматолог Андреа Умићевић Тешић и додаје да се цене разликују и десет пута када је реч о протетици. "Поређења ради, металокерамичка круница у Србији се креће негде око сто евра, док на Западу достиже и хиљаду евра", каже Андреа Умићевић Тешић.

Да поправе зубе, или направе нове, најчешће долазе из Швајцарске, Немачке, Аустрије, Белгије, Шведске, Канаде, Аустралије, а понеки залутали странац долази по препоруци.

Медицинску понуду и цене стоматолошких услуга у Србији странци могу да пронађу на интернету. Ана Врбаски са сајта Zubari.rs истиче да је много заинтересованих, али углавном из дијаспоре.

"Људи из иностранства имају у извесном смислу неки отклон. То је због тога што Србија није довољно у овом смислу маркетиншки приказана у иностранству", истиче Врбаски.

Иако у оквиру Националне стратегије за јавно здравље постоји област посвећена здравственом туризму, детаљнијег плана за развој те области практично још нема.

Из Министарства здравља обећавају да ће се томе озбиљније посветити у будућности.

"Наша идеја је да помогнемо заводе за стоматологију који су у једној флуидној ситуацији, на тај начин да ојачају позиције кроз пружање ових услуга", каже Предраг Саздановић из Министарства здравља.

Каже да је потребна строга контрола, пре свега у финансијском смислу. "То су здравствене услуге које се лепо могу испратити. Очекујемо помоћ и Министарстава финансија и трговине", напомиње Саздановић.

Миодраг Поповић, председник Туристичке организације Београда каже да нема прецизних података колико странаца долази, а ни колика је зарада.

То је, каже, због недостатка законске регулативе. Има, међутим, најава да ће бити помака. "На нама је да понудимо све оно што Београд јесте и туристичку понуду коју Београд има", каже Поповић.

Медицински туризам последњих година много пара доноси буџетима Хрватске, Турске, Мађарске, која је своју шансу после уласка у Европску унију добро искористила. Зарађују чак милијарду евра годишње, колико Србија инкасира од свих видова туризма.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару