Непотребни намети односе милијарде

Судске таксе годишње нас коштају 10 милијарди динара, а републичка-административна чак шест милијарди, каже за РТС Иван Радак из НАЛЕД-а. Поручује да је потребно формирати регистар такси и накнада који би био јаван, како би грађани у сваком тренутку знали шта тачно плаћају.

Иван Радак из НАЛЕД-а каже да парафискални намети највише оптерећују привреду и то делатности где су приходи највећи.

"Они имају највише такси које морају да плате. Али и ми као грађани смо оптрећени, само судске таксе годишње нас коштају 10 милијарди динара, а републичка-административна шест милијарди динара", објашњава Радак. 

Истиче да поједине таксе тренутно не би морале да се плаћају.

"Не бисмо морали да плаћамо накнаду за подстицај повлашћених произвођача електричне енергије, јер још немамо ветро-паркове, немамо соларне паркове. Једног дана кад их будемо имали у реду, али сада плаћање тога није потребно", каже Радак.

Налед и УСАИД предлажу да се елеминишу непотрени парафискални намети и да се неке од такси врате локалним самуправама.

"Предлажемо и да се формира регистар накнада и такси који би обавезивао све институције да регистурују таксе и накнаде, а оне које не би постојале у регистру не би могле ни да се наплаћују. Такође би он био јаван и грађани би у сваком тренутку знали шта плаћају", објашњава Иван Радак. 

Додаје да неки сектори не знају на шта могу да рачунају, јер се буџет још прави.

"Не зна се које ће накнаде порасти. Рецимо, произвођачи минералних вода не знају шта ће се десити са накнадом за воде, очекују повећање али не знају колико ће порасти", каже Радак.

Истиче да је потребно да се боље наплаћују постојићи порези и да је решење ударац на сиву економију и на оне који нелегално послују.  

Каже и да таксе наплаћују државни органи који се финансирају кроз тај приход.

"Потребно је да висина такса одговара вредности услуге коју смо добили од тог државног органа а не да се он финансира за нешто што није потребно", закључује Радак.

Најмања републичка такса износи 70 динара, а највиша скоро 750.000 динара. У том распону налази се око 250 непотребних намета, које оптерећују привреднике, а ни држава од њих понекад нема користи.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару