Читај ми!

Јавне набавке коче екскурзије

Иако су школе ранијих година у ово време већ увелико разматрале понуде агенција за рекреативне наставе, овога пута успорио их је Закон о јавним набавкама. Проблем су и цене аранжмана.

Како је рекреативна настава готово двоструко скупља од цене комерцијалног аранжмана у истом објекту - често је питање родитеља. Трошкови су јавни - кажу директори.

"Аранжман је негде 11 хиљада, па дође на то превоз, па аниматор, па лекар, рекреатор, па надокнаде за наставнике. Увек се дође до цене од око 18, 19 па и 20 хиљада динара", каже директор ОШ "Светозар Марковић" из Београда Драги Лукић.

Ових дана се све више говори и о томе да би професори за вођење деце на седмодневно путовање могли да добију само службене дневнице - око 14 хиљада уместо некадашњих седамдесетак. То, како тврде - деградира 24-орочасовну бригу учитеља о деци.

"Није једноставно одвести децу и бринути о њима седам дана. То је прековремени рад. Службене дневнице се издају за оно време преко осам сати, а они с њима спавају", каже директор београдске Основне школе "Вук Караџић" Златко Глушановић.

Уколико су службене дневнице недовољне, Савет родитеља има права да донесе одлуку о додатним накнадама професорима, поручују из ресорног министарства. Да би избегле закон о јавним набавкама - школе се махом одлучују да родитељи уговоре склапају директно са агенцијама. У том случају - и порез на накнаде професорима је већи.

Директор ЈУТЕ Александар Сеничић каже да се ради о томе да уколико родитељи склапају уговоре са агенцијама дневнице или надокнаде професорима је у обавези да исплати агенција.

"Агенција нема начин него да то ради преко уговора о делу, порез по том основу је скоро 60 одсто и за толико се увећава комплетан трошак што се преваљује на цену саме екскурзије", наводи Сеничић.

Склапање директних уговора родитеља и агенције својеврсно је ниподаштавање школе и њене одговoрности јер се рекреативна настава тиме своди на класичан туристички аранжман.

Помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја Љубиша Антонијевић каже да је школа одговорна, директор и наставник који ту децу води, а све се то одвија, каже, мимо школе.

"У томе је највећи проблем. Ми се надамо да ће министарство пре свега у договору са другим ресорним министарвтвом покушати да укаже на све те проблеме који постоје у оквиру закона о јавним набавкама", каже Антонијевић.

За сада, према подацима туристичких агенција, само 20 одсто школа је заинтересвано за организацију наставе у природи. Последице на привреду и туризам, ове године, кажу, биће још веће.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару