Србија подиже степен опрезности од еболе

Министар здравља Златибор Лончар рекао је да се предузмају све мере како би ризик од еболе био сведен на минимум. Свакодневно смо у контакту са Светском здравственом организацијом и спроводимо све њене препоруке, истакао је Лончар.

Министар Лончар је изјавио за Вечерње новости да Србија не чини ништа више и ништа мање од онога што се од ње очекује, јер то је једини начин да се заштити, преноси Танјуг.

Лончар је после састанка Републичке стручне комисије за заштиту од заразних болести навео да Србија подиже степен опрезности како не би дошло до реалне опасности од уношења еболе.

"Што је вирус ближи границама наше земље, ризик је већи. После потврде првог случаја еболе у Европи, код медицинске сестре у Шпанији, ситуација је значајно другачија него док је епидемије била ограничена на земље западне Африке. Зато сада подижемо степен опрезности. СЗО за сваку нову опасност даје тачна упозорења и препоруке и ми то спроводимо", рекао је Лончар.

Министар је навео да не можемо да очекујемо да ће се одједном појавити 100 пацијената са симптомима који би могли да се повежу са еболом и да се код свих потврди оболење.

"Али, ако се појаве први случајеви сумње или обољења, апсолутно смо спремни да одреагујемо по правилима СЗО", потврдио је министар.

На питање да ли су до детаља разрађене све мере понашања - како у случају сумње, тако и транспорта и збрињавања оболелих и дезинфекције, министар је рекао да су мере разрађене.

"Рецимо, када је реч о дезинфекцији, процедура је крајње једноставна. Све што се употреби током збрињавања пацијената са сумњом на еболу, не може више да се корист, док се анализама не установи да ли је реч о еболи. Уколико јесте, опет постоје прецизна упутства шта се уништава спаљивањем, а шта се дезинфикује и како", објаснио је министар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару