Читај ми!

Дувански дим (не)пожељан у локалима

Забрана пушења на радним и јавним местима уведена је законом пре четири године и смањила је изложеност становника дуванском диму. Ипак, у Србији пуши више од трећине одраслог становништва и 13 одсто младих. Стручњаци сматрају да би закон требало пооштрити, а разматра се потпуна забрана пушења на јавним местима.

Ако буду прихваћени аргументи стручњака – паравана у угоститељским објектима можда више неће бити, а самим тим ни поделе на пушачки и непушачки део. Нова правила донеће можда и нову слику у локалима, коју ћемо видети без дуванског дима.

"Лоше ће да се одрази и на моје пословање и на пословање угоститељства Србије. Делови мог кафића у којима је непушачки део су нон-стоп празни, чак и непушачи седе у делу где су пушачи", каже Ненад Илић, угоститељ из Краљева.

Угоститељи су углавном сагласни да у простору у коме су пушачи, углавно има више људи.

"Тренутно је однос 80 према 20 у корист пушача. Више нам је искоришћен простор у коме се налазе пушачи", прича Тома Биљић, угоститељ из Крушевца.

Онима који већ покушавају или желе да оставе цигарете, директива Европске уније могла би да помогне да брже пресеку.

"Директива ЕУ подразумева неколико ствари – да се стави слика упозорења на сва паковања дуванских производа, које ће заузимати бар 65 одсто површине уз она текстуална упозорења која ће бити обавезна. Она уводи обавезу да све фабрике дувана огласе и који су то састојци дувана. Истраживања показују да у цигаретама има има 7.500 хемијских материја", подсећа докторка Срмена Крстев, председница републичке Комисије за превенцију употребе дувана.

Међутим, много је и оних који се не обазиру на упозоравајуће слике и статистику.

Грађани кажу да би оштрији закон у потпуности дискриминисао љубитеље цигарете, али и има оних који не желе да улазе у локале у којима се не пуши.

Да ли ће и када до потпуне забране доћи, надлежни немају одговор. Стручњаци истичу да данас готово да нема државе у којој је дозвољено пушење у угоститељским објектима.

"Закон о заштити становништва од изложености који важи од 2010, по том закону забрањена је употреба дувана на свим затвореним радним и јавним површинама и јавном превозу. То важи од 2010, оно што треба исправити јесте да пушење постоји у угоститељским објектима", каже докторка Срмена Крстев.

За девет месеци ове године здравствена инспекција била је у скоро 27.000 провера. Кажњено је 12 физичких лица и поднето је 27 прекршајних пријава против правних лица и предузетника.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару