Благојевић: Исплаћено 90 одсто помоћи

Директор Канцеларије Владе за обнову поплављених подручја Марко Благојевић каже да је до сада исплаћено 15.058 материјалних помоћи за исто толико домаћинстава широм Србије и да је у ту сврху до сада потрошено више од 3,5 милијарди динара. Истиче да ће сви радови на локацијама у водопривреди које су критичне бити завршени до краја године.

Директор Канцеларије Владе за обнову поплављених подручја Марко Благојевић каже за РТС да је само у Обреновцу исплаћена материјална помоћ за близу 5.500 домаћинстава која су претрпела штету у поплавама.

"Нема оних којима је решење правоснажно, а који нису исплаћени", истиче Благојевић.

Наводећи да је око 90 одсто помоћи исплаћено, Благојевић истиче да је само око 1.000 оних којима је издато првостепено решење, а којима још увек треба да буде издато решење и којима није исплаћена помоћ.

Према његовим речима, Канцеларија је из донација обезбедила 216 кућа у целој Србији.

Истиче да ће 216 кућа бити изграђено, а крајни корисници ће добити "кључ у руке", док држава неће на то трошити паре.

"Сазидано је, зида се или ће бити сазидано по потреби укупно 216 кућа. У овом тренутку имамо 166 правоснажних решења за зидање нових кућа. Укупно 106 кућа је сазидано или се зида, а све остало ће почети до краја октобра", поручује Благојевић и додаје да има 22 нове куће.

Понавља да ће сви грађани чије су куће срушене или тек треба да буду срушене и немају решено стамбено питање, добити нов кров над главом до зиме.

Осим тога, како каже, има и више од 65 породица којима не треба зидати кућу већ они добијају новчану надокнаду у противвредности.

"То су породице чије куће не могу да буду сазидане тамо где су биле, власник нема други плац или општина није у могућности да га обезбеди", обијашњава Благојевић.

Додаје да се ради о новчаним надокнадама у висини два, два и по и три милиона динара.

"Издато је 68 таквих решења од чега је 65 правоснажно и у ову сврху исплаћено је 150 милиона динара", објашњава Благојевић.

Каже да у читав поступак улазе и грађани погођени поплавама на истоку Србије.

Указује да општине на истоку Србије већ раде категоризацију објеката и истиче да да ће се већ следеће недеље кренути са издавањем решења.

"Проблем пружања помоћи општинама на истоку Србије биће решен брзо и ту доказујемо колико брзо можемо да делујемо када постоји систем, закон, процедура", закључује Благојевић.

Истиче и да је на наменски рачун Владе, на који су биле уплаћиване и дан данас се уплаћују донације, легло у противредности око 4,5 милијарде динара.

Према његовим речима, те паре се троше на исплате материјалне помоћи.

"Одатле смо потрошили око 3,5 милијарди динара што значи да је остало још милијарду, али смо завршили 90 одсто посла што се тиче исплате помоћи људима којима су куће оштећене поплавама", каже Благојевић.

Наводи и да су добра вест обавештења која су стигла последњих дана од влада Алжира, Индонезије, Албаније и Бугарске, о донацијама у укупном износу од 660.000.

Каже да ће сав тај новац бити инвестиран у обнову објеката у водопривреди.

"Обавештени смо и од Владе Италије о донацији 800.000 евра које ће бити уложене у обнову објеката у водопривреде и то у надлежности и Србије воде и Воде Војводине", додаје Благојевић.

Истиче да ће сви радови на локацијама у водопривреди које су критичне, бити завршени до краја године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару