Читај ми!

Последње припреме за војну параду

Остало је још шест дана до параде поводом 70 година од ослобођења Београда. Од недеље, војска ће се увежбавати на Ушћу где ће у уторак бити одржана и генерална проба, а у четвртак, гости и грађани ће моћи да виде авионе, бродове, борбена возила, падобранце, пешадију – укупно око 3.000 војника.

Први пут после 1985. године пред Београђанима продефиловаће сви родови војске. Први пут, над центром града, биће и неколико десетина летелица Војске Србије. Град ће тих сат времена надлетати галебови, мигови, теретни авиони, хеликоптери.

"Неће бити акробатског програма, то се не ради изнад града, а сада ћемо бити тамо да покажемо да негујемо традицију и да поштујемо наше претке који су за нас дали животе", каже генерал Предраг Бандић.

Поглед на српске ваздухополове и руску акро-групу "Стрижи", која ће им се придружити, биће најбољи са Калемегдана. Одатле ће се одлично видети и 14 војних бродова који ће се кретати од Луке Београд, преко Ушћа до Земуна и назад до Ушћа.

"За сада се увежбавају учесници, засебно се увежбавају две групе, бродови Првог речног одреда у Новом Саду и друга група у Београду", каже Смиљан Ружић, командант Другог речног одреда и сидришта Ушће.

Оклопна возила и тенкови најближи су месту на ком ће дефиловати 16. октобра. За оне који су ових дана шетали код београдског Ушћа то је била прилика да се фотографишу, а за неке и да се први пут сретну са тенком.

"Ово је част за све нас да учествујемо. За пешадинце су бирани најбољи војници и старешине и сви смо поносни што смо део догађаја који није организован у Београду 29 година", каже мајор Јован Кривокапић, портпарол Војске Србије и Министарства одбране.

Осим Војске, до 16. октобра доста посла и за градске службе које већ раде на постављању трибина и уређењу простора на којем ће бити одржана парада.

"После 'Зеленила' крећу радови ЕДБ-а како би се простор спремио и поставила пратећа техника, велики екрани, за посматрање морарице и десанта", каже Дарко Главаш, директор "Беоком сервиса".

Парада ће почети почасном артиљеријском паљбом.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару