Читај ми!

ЕК: Србији 60 милиона евра помоћи

Европска комисија предложила да се из Фонда солидарности ЕУ издвоји 80 милиона евра помоћи Србији, Хрватској и Бугарској за отклањање штете од поплава. Србији је намењено 60 милиона евра, као најтеже погођеној земљи. Помоћ треба да одобре Европски парламент и Савет ЕУ. Србија би средства требало да добије до краја године, очекује Јадранка Јоксимовић.

У саопштењу Европске комисије наводи се да ће Хрватској од те суме бити додељено 8,96 милиона евра, а Бугарској 10,5 милиона евра за санирање штете од поплава у мају и јуну, преноси Бета.

Предлог о издвајању помоћи данас је потписао европски комесар за регионалну политику Јоханес Хан, који је надлежан за Фонд солидарности ЕУ, а помоћ треба још да потврде Европски парламент и Савет ЕУ.

Средства су намењена покривању дела ванредних трошкова за јавне радове, пре свега за обнову кључне инфраструктуре и услуга, као и трошкова операција спасавања и чишћења погођених подручја.

Србија је 16. јула поднела захтев за коришћење средстава из Фонда солидарности ЕУ за отклањање штете од поплава, на шта има права, како се подсећа у саопштењу, као земља кандидат за чланство са којом су отворени преговори о чланству.

Додаје се да је Србија претрпела највећу штету у поплавама, да су посебно погођени Колубарски, Мачвански, Моравички, Поморавски округ и делови Београда, да је погођено око 1,6 милиона људи, док су кључне енергетске инсталације оштећене, а пијаћа вода загађена.

"Ова одлука одсликава праву природу Фонда, а то је солидарност са нашим земљама чланицама и земљама које преговарају о приступању, у тренуцима када им је помоћ потребна због природних катастрофа", рекао је Хан.

Хан, наредни комесар за политику суседства и преговоре о проширењу, рекао је да "Фонд солидарности помаже тим земљама да стану на своје ноге и поврате стабилност коју угрожавају озбиљна штета нанета економским секторима попут туризма, као и оштећена инфраструктура".

"Ова подршка ће помоћи Србији, Бугарској и Хрватској да се опораве од тешких поплава које су их погодиле раније ове године и помоћи ће да се надокнаде трошкови за операције спасавања и чишћења у погођеним подручјима", истакао је Хан, додавши да су средства намењена за отклањање непосредне штете и хитне потребе након поплава.

Подсетио је да су 28. јуна ове године на снагу ступили измењени прописи за коришћење Фонда, који треба да поједноставе постојећи систем и критеријуме како би средства могла брже да се исплаћују.

"Верујемо да ће и чланице такође показати солидарност и испунити своја обећања тако што ће брзо одобрити средства одвојена у те сврхе", рекао је одлазећи комесар за регионалну политику.

Фонд солидарности ЕУ располаже у 2014. години са укупно 530 милиона евра, а од тога може највише да се издвоји током године две трећине тих средстава, односно 353 милиона евра.

Помоћ из Фонда се рачуна на основу процене укупне штете. Може се користити само за нужне ванредне активности на спасавању и обнови, а не и за покривање приватне штете.

Јоксимовићева очекује средства до краја године

Србија би 60,2 милиона евра бесповратне помоћи Европске уније требало да добије до краја године, изјавила је за Танјуг министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Јоксимовићева је истакла да је то најбољи показатељ значаја европског пута Србије, јер грађани на конкретном примеру могу да виде корист коју Србија има из статуса кандидата за чланство у Европској унији.

Објаснила је да је почетком маја, када су почеле поплаве у Србији, разговарала са тадашњим комесаром за регионалну политику о процедури аплицирања за средства из Фонда солидарности, што је учињено крајем јула.

"Очекивали смо око 40-50 милиона евра, тако да је ово заиста добра вест, јер ћемо добити 60,2 милиона евра бесповратних средстава. С обзиром на процедуру сада ће о томе одлучивати Европски парламент и Европски савет и ја очекујем да ћемо до краја године потписати тај уговор између насе земље и ЕУ. Та средства би требало да буду на располагању до краја године", истакла је Јоксимовић.

Добра ствар, када је реч о средствима из Фонда солидарности, рекла је Јоксимовић, јесте и то што се она могу користити ретроактивно, односно за већ започете пројекте санације и реконструкције.

Говорећи о томе у шта би новац из Фонда солидарности требало да се уложи, Јоксимовић је истакла да ће у сарадњи са Канцеларијом за обнову поплављеног подручја бити урађена приоритизација пројеката.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару