Читај ми!

"Медији треба да буду активни у приватизацији"

Једна од важних ствари коју представници медија морају да схвате јесте да се по новим медијским законима више неће финансирати медији, већ искључиво медијски производи који промовишу јавни интерес, речено је на округлом столу у Новом Саду.

Расподелу средстава на основу конкурса обављаће независне комисије, а медији треба да се обуче за писање пројеката, речено је на округлом столу "Финансирање и приватизација медија у светлу нових медијских закона" у Медија центру Војводине, преноси Бета.

Учесници су апеловали на локалне самоуправе да не умањују средства која су до сада издвајали за финансирање информисања.

Државни секретар у Министарству културе и информисања Саша Мирковић рекао је да је у току израда Правилника о пројектном финансирању, којим треба да се реши све оно што је било недостајуће у досадашњем начину расподеле средстава.

Председник Извршног одбора Независног друштва новинара Војводине Недим Сејдиновић рекао је да је то удружење уз стручну помоћ ОЕБС-а израдило Акциони план за развој информисања на локалном нивоу, у сарадњи са четири локалне самоуправе: Панчево, Врбас, Кањижа и Ковин.

"Сигурни смо да је овај модел акционог плана примењив и за друге локалне самоуправе", рекао је Сејдиновић и додао да је модел прослеђен и Министарству културе и информисања, уз наду да ће га узети у обзир приликом израде подзаконских аката.

Он је оценио да нови међски закони нуде могућност за развој локалног информисања, али само уколико представници локалних самоуправа, медија и цивилног друштва буду активни, јер ће се у супортном многи медији угасити.

Округли сто организовали су Новосадска новинарска школа и Независно друштво новинара Војводине, у оквиру пројекта Медијска опсерваторија југоисточне Европе, који финансијски подржава Европска комисија, кроз програм "Подршка цивилном друштву".

Догађају су присуствовали представници Агенције за приватизацију, представници локалних медија које погађају нови медијски закони, представници новинарских удружења и организација цивилног друштва, као и међународних организација.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару