Читај ми!

Студенти блокирали Филозофски факултет

Стотинак академаца блокирало је вечерас Филозофски факултет у Београду. Tврде да неће напустити зграду све док Управа не испуни њихове захтеве.

Студенти траже да Управа смањи цену пријављивања испита, врати једногодишње буџетско финансирање апсолвената, као и да се студентима који су Факултет уписали 2006. године дозволи да студије заврше по програму који су уписали.

Не желе да их доводе у везу ни са једном студентском организацијом, а уместо именом и презименом, представљају се као "самоорганизовани студентски покрет".

Преко зграде на Студентском тргу разапети су транспаренти на којима, између осталог, пише "Блокада је у току", "Стоп пљачки студената", "Блокада", "Дођи на збор", "Ви нас не слушате, ми вас не пуштамо" и "Извините, колико кошта буџет".

Група незадовољних студената је окупљена испред Филозофоског факултета, док су неки и у учионицама на сваком спрату зграде, а ту ће, како наводе остати до испуњења захтева. Како су рекли, остаће у згради и током ноћи.

"Ми смо буџетски студенти којима се одједном школарина наплаћује делимично. Ми никада нисмо успели да сазнамо где иду те паре, а те измене је Факултет донео нетранспарентно и увео је измене ретроактивно", наводи члан покрета.

Блокада је, како наводе чланови покрета, почела у 18 сати, јер је Управа факултета донела низ одлука које је обзнанила седам дана пре почетка школске године.

Учесници блокаде су у изјавама Танјугу, говорећи о својим захтевима, између осталог рекли да траже да цена испита буде 100 динара, уместо тренутних 470, што је, како тврде, нова и више цена, јер је претходна била 420 динара.

Они истичу и да се испити пријављују електронски, што не захтева никакве трошкове факултета.

Такође наводе да су њихови протести почели пре две седмице, од када су два пута послали захтеве управи, али их је она, како тврде, "игнорисала" и није им дала никакве одговоре.

Учесници блокаде наводе и да им се данас, баш као ни у претходне две седмице, није обратио нико из факултетске управе.

"Позивамо управу да размотри наше захтеве. Не правимо блокаду ради блокаде, већ да почну да причају са нама", поручили су чланови "самоорганизованог студентског покрета Филозофског факултета".

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару