Вербић: Закон није проблем, већ његова примена

Закон о високом образовању, на који студенти имају замерке, није проблем, већ начин на који се спроводи, рекао је министар просвете Срђан Вербић и истакао да не зна хоће ли студени одустати од новог протеста, заказаног за понедељак.

Министар Вербић каже да "студенти очигледно још од раније имају лоше искуство са применом Закона, јер знају шта све пише у том пропису а никада се не спроводи", преноси Танјуг.

Министар наводи да је на два одвојена састанка са представницима студената разговарао о проблемима у високом образовању и да га разговори чекају и сутра.

У овом тренутку, како је Вербић рекао, Министарство просвете и студенти заједно покушавају да нађу начин како да се заиста спроведе Закон.

"Покушавамо да дамо правно тумачење за све оно што пише у Закону и осигурамо да оно што су права студената, прописана Законом, заиста постану реалност", рекао је Вербић након састанка са студентима.

Министар ће разговарати и са представницима Студентске конференције универзитета Србије (СКОНУС), организацијом студената која је претходних дана организовала протесте у неколико универзитетских центара, а министар каже да од тог састанка "много тога зависи".

"Наравно да се СКОНУС пита највише у овој ситуацији, међутим, сви студенти имају право на мишљење и изношење ставова. Сада је прави тренутак да о томе разговарамо, ако смо пропустили прилику да разговарамао пре него што је донет Закон, сада је прилика да причамо како ће се спровести Закон на најбољи начин", истакао је Вербић.

Напомиње да у разговорима сви треба да се потруде, јер су сви на истој страни.

"И студенти и ми желимо да унапредимо систем високог образовања", закључио је Вербић.

Састанак са представницима СКОНУС-а биће одржан сутра ујутру у Министарству просвете, након чега ће та организација одлучити да ли ће одржати протест 13. октобра испред Владе Србије.

Председник СКОНУС-а Данило Јеремић рекао је да од министра очекује да прихвати захтеве студената.

Студенти траже шест испитних рокова, буџетско финансирање апсолвентског стажа, продужење рока за завршетак школовања првој генерацији 'болоњаца" који су студије уписали 2006. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару