Јовановић: Јавне набавке не стопирају екскурзије

Директор Управе за јавне набавке Србије Предраг Јовановић одбацио је критике да је узрок смањеног броја овогодишњих матурантских екскурзија обавезан поступак јавних набавки за ту врсту путовања. Управа је спремна да настави да помаже школама и организује обуке, како би поступке јавних набавки спроводили на правилан и ефикасан начин, каже Јовановић.

Закон о јавним набавкама, који је ступио на снагу марта прошле године, прописује да се поступак прикупљања понуда за организовање ђачких екскурзија обавља кроз поступак јавних набавки, уместо применом Правилника Министарства просвете.

Како је раније саопштила Национална асоцијација туристичких агенција (ЈУТА), више од 70 одсто средњих школа у Србији ове године неће организовати екскурзије за матуранте, а гlавни разлог је, како су навели, компликована поступак јавних набавки.

"Применом Закона о јавним набавкама приликом набавки услуга организовања екскурзија обезбеђује се транспарентност, што није било могуће применом упутства које је издало Министарство просвете", рекао је Јовановић агенцији Бета.

Према Закону о јавним набавкама обавезно је објављивање позива за подношење понуде и конкурсне документације за организовање ђачких екскурзија на Порталу јавних набавки и на интернет страници школе као наручиоца.

На тај начин туристичке агенције знају где могу да нађу потребне податке током трајања рока за подношење понуда, додао је Јовановић.

Он је објаснио да, уколико се "родитељски динар" за екскурзије уплаћује на рачун школе и ако школа закључује уговор са агенцијом, онда мора да се примени Закон о јавним набавкама.

"У пракси је било случајева да су родитељи закључивали уговоре непосредно са агенцијом и тада нема примене Закона о јавним набавкама", рекао је Јовановић.

У поступку јавне набавке, како је истакао, потенцијални понуђачи имају могућност да поставе питања наручиоцу, односно школи, како би припремили прихватљиву понуду, а могу и да поднесу захтев за заштиту права уколико сматрају да документација садржи дискриминаторске услове и захтеве.

Према Закону о јавним набавкма, отварање понуда је јавно, подсетио је Јовановић и додао да понуђач може да има увид у понуду својих конкурената, како би се уверио да је понуда испунила све захтеване услове и да је заиста најбоља.

Он је додао да је предност тог поступка што је за доношење одлуке о додели уговора довољна једна прихватљива понуда - она која испуњава све захтеве, док је према упутству Министарства просвете потребно прикупити три понуде, што према Јовановићевом мишљењу, у неким случајевима може бити проблем.

Законом о јавним набавкама је обезбеђена заштита права уколико понуђач уочи дискриминацију или неку другу нерегуларност у поступку или конкурсној документацији, а постоји и компетентно тело које обезбеђује заштиту права у поступку - Републичка комисија за заштиту права.

Јовановић је објаснио да Закон о јавним набавкама такође предвиђа забрану закључивања уговора у случају постојања сукоба интереса, односно ако су представници школе и агенције у односу који може утицати на избор агенције.

Према његовим речима, Управа за јавне набавке је у фебруару 2014. године учествовала у стручој обуци о спровођењу јавних набавки, коју је организовало Друштво директора школе Србије, у коју је било укључено више од 200 школа.

Јовановић је истакао да је Управа спремна да настави да помаже школама и организује обуке, како би поступке јавних набавки спроводили на правилан и ефикасан начин.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару