Читај ми!

"Захтеви СКОНУС-а нису вредни цепања ципела"

Министар просвете Срђан Вербић каже за РТС да су захтеви СКОНУС-а смислени, али да нису вредни "цепања ципела". Месец дана након измене Закона о високом образовању није време за протесте, истиче Вербић. Додаје да је подзаконским актима могуће на неки начин изаћи у сусрет студентима.

Срђан Вербић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да Студентска конференција Универзитета Србије није до сада тражила састанак са министром, а да је њихове захтеве чуо у медијима.

"Колико видим шта се пише, студенти траже смислене ствари, али кад погледам списак – ту је на првом месту да имају шест испитних рокова... Сви ових захтеви не оправдавају 'цепање ципела' на улицама", рекао је Вербић.

Министар је истакао да су студенти увек добродошли и да Министарство просвете жели да оствари дијалог са њима. Ипак, додаје, захтеви СКОНУС-а не долазе у прави час.

"Месец дана после измене закона није време за протесте. Хоћемо прво да чујемо њихове захтеве, али закон је донет и мора да се поштује", рекао је министар.

Вербић је, међутим, наговестио да постоји могућност да се подзаконским актима на неки начин изађе у сусрет студентима и замолио их да буду стрпљиви док се не донесе нови закон.

"Већ смо нагласили и најавили израду новог закона који крајем следеће године треба да се нађе у Скупштини", рекао је министар и истакао да је садашњи измењени Закон о високом образовању позитивно оцењен у најновијем Извештају Европске комисије.

Министар је рекао да је 2.500 студената препознало петицију као механизам којим ће тражити одређене измене у закону и најавио да ће се сутра састати са њиховим представницима.

За петак је заказан састанак са представницима СКОНУС-а, који су се, како каже Вербић, јуче први пут јавили и затражили разговор са министром.

"Добили су први могући термин и биће примљени у петак. Никад раније нису тражили састанак са министром просвете. Током лета су слали одређене примедбе на предложене измене закона, неке су можда уважене, а свакако нису тражили састанак", рекао је Вербић.

Додао је да не зна шта ће се десити уколико се не постигне договор са студентима и додао да прво мора да се састане са њима и чује њихове захтеве.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару