Диплома лекара као виза

Из године у годину расте број лекара и стоматолога који напуштају Србију, а Лекарска комора дневно изда и до четири сертификата добре праксе помоћу којих лекари могу да раде у иностранству. У исто време земљи недостају лекари одређених специјалности попут гинеколога и анестезиолога.

Диплома медицинског или стоматолошког факултета све је чешће исељеничка виза. Студирање у року и просек изнад девет, стоматолога Мирослава Драговића довели су до стипендије на докторским студијама, али не и до посла, већ три године.

"Није проблем што нисте примљени на један, други, трећи конкурс, него што на више конкурса нисте позвани ни на разговор. Мени је најлакше да научим енглески до нивоа матерњег језика па ћу одабрати неку земљу у којој је енглески званичан језик", каже стоматолог Мирослав Драговић.

Судбину стоматолога деле лекари, а њих је 2.500 без посла.

Пошто затворе врата на Медицинском факултету, медицинари неретко прво отворе врата Лекарске коморе Србије. Међу онима који траже сертификате добре праксе половина су млади лекари, а друга половина су специјалисти. Од почетка године било је готово 500 захтева, двоструко више него целе претходне.

"Мени је сваки дан мучан, јер морам да потпишем два, три или четири сертификата током само једног дана. Највише се одлази у Немачку, Словенију, Норвешку и у егзотичне земље. Преко 50 одсто су специјалисти који недостају здравственом систему", упозорава директор Лекарске коморе Србије Драган Делић.

Да бисте добили једног специјалисту, потребно је најмање 14,5 година учења и рада, а уложени новац државе мери се десетинама хиљада евра. Тако страна земља добије стручњака у којег није уложила ништа. Плата која му се нуди у северној и западној Европи је минимум 5.000 евра.

"Остао бих у Србији када би ми се понудио посао у струци, а сигуран сам да би и моји пријатељи исто учинили, верујем да би 99 одсто њих то прихватило", истиче стоматолог Мирослав Драговић.

Додатни проблем су рестрикције за запошљавање у јавном сектору које важе и за здравство.

"Гледа се да се дозволе нова запошљавања у оним секторима, домовима здравља, болницама, где су кадровски испод норматива и када би се пружања здравствене услуге довело у питање", каже државни секретар у Министарству здравља Ференц Вицко.

Проблем одлива стручњака има и Хрватска, и за нешто више од годину дана потврде за одлазак у иностранство затражило је 750 лекара. Попут спојених судова, проблем се прелива на целу Унију и Европска комисија процењује да ће јој до 2020. године недостајати милион здравствених радника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару