Читај ми!

Караџић: Регулатор не одређује политику медија

Председник Савета Регулаторног тела за електронске медије Горан Караџић каже да то тело нема права ни обавезу да одређује уређивачку политику медија и буде главни и одговорни уредник.

"То би била диктатура, када бисмо нас деветоро, ма колико стручни били, одлучивали о томе која емисија треба да се укине, а која да остане", рекао је Караџић на седници Одбора за културу и информисање одговарајући на питања посланика о судбини емисије "Утисак недеље" на телевизији Б92, преноси Бета.

Караџић је оценио да у српским медијима постоји неравнотежа политичког плурализма и да ће се Регулаторно тело тиме бавити, али да у сваком случају не може утицати на уређивачку политику и програме телевизије.

Караџић је рекао да је телевизија Б92 добила дозволу за емитовање програма општег типа, између осталог и информативног програма, при чему није одређен однос процената програмских садржаја.

Према његвоим речима, телевизија Б92 из године у годину смањује проценат информативног програма, па је тако 2011. године укупно гледано емитовано 98 дана информативног програма, 2012. 81 дан, а 2013. године 51 дан.

Током 2013. године, емитовано је 1.150 сати информативног програма, а 76 сати имала је емисија "Утисак недеље", при чему је, како је истакао, телевизија Б92 и даље једна од водећих по проценту информативног програма.

"Уколико целокупан плурализам заснивамо на једној емисији, онда смо у озбиљном проблему", казао је Караџић истакавши да ипак разуме политичку забринутост.

Одговарајући на питање о власничкој структури телевизије Б92, он је рекао да транспарентно постоје сви подаци на сајту Регулаторног тела, а да је већински власник Стефанос Пападопулус, држављанин Кипра.

"У власничкој структури нема скривених имена нити оф шор компанија И тако је када је реч не само о телевизији Б92, него и осталим регионалним и локалним медијима", навео је он.

Међусобне оптужбе за медијску цензуру

Седницу Одбора за културу и информисање која је трајала два и по сата обележила је полемика опозиционих и посланика владајуће коалиције који су се међусобно оптуживали за медијску цензуру, утицај на медије и уцењивање.

Посланик ДС-а Борко Стефановић истакао је да на телевизијама није могуће чути став опозиције и било шта што се коси са ставовима владе и премијера Александра Вучића.

Марко Ђуришић из НДС-а рекао је да је у време Бориса Тадића било могуће емитовање свих емисија попут "Утиска недеље", "Сарапиног проблема" и да није било цензуре.

Посланик СНС-а Владимир Ђукановић одбацио је оптужбе да Влада Србије покушава да утиче на медије и одређује уређивачку политику.

Додоао је да је пратио "Утисак недеље" и позвао да се омогући емитовање те емисије.

На данашњој седници усвојен је извештај о раду тадашње Републичке радиодифузне агенције, а садашњег Регулаторног тела за електронске комуникације за 2013. годину.

Износећи податке и коментаришући свеукупно стање у медијима, председник Савета тог тела Горан Караџић истакао је да у медијском сектору постоје велика дуговања и велика опасност да због лоше финансијске ситуације Србија остане без великог броја, пре свега локалних и регионалних медија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару