Читај ми!

Без жена нема мира и стабилности

Виша саветница за питања пола у ОЕБС-у Мирослава Бехам каже да је важна примена Резолуције Савета безбедности УН 1325, јер без жена није могуће постићи праву стабилност.

Мирослава Бехам је, у изјави Танјугу, подсетила да је Резолуција 1325 усвојена 2000. године и да први пут дефинише улогу жена у питањима мира и безбедности.

Како је објаснила, резолуција захтева да се жене укључе у мировне процесе, превенцију конфликата и уопште у безбедносни сектор.

"Када се сагледају конфликти, они имају ефекте на целу популацију једне земље, а ту су жене понајвише погођене, на другачији начин од мушкараца", истакла је Бехам.

Нагласила је да Резолуција каже - ако се жели постићи стабилност потребно је укључити целу популацију, као и њене потребе и заштити цело становништво.

"Жене чине више од половине становништва и без њиховог укључења није могуће постићи праву стабилност", сматра Бехам.

Упитана како Србија стоји са применом Резолуције 1325, Бехам је рекла да, из перспективе ОЕБС и земаља чланице, може рећи да није толико лоша у погледу имплементације права жена у домену безбедности.

Бехам је подсетила да је Србија развила политички оквир за имплементацију Националним акционим планом, који је, како је оценила, добро урађен, јер су укључени цивилно друштво, министарства и агенције.

Само је потребно, како је констатовала, још мало више радити на примени тог плана.

Мирослава Бехам учествовала је на панелу "Да ли (Резолуција СБ УН) 1325 може да постане нови референтни оквир: од локалног до глобалног и назад", у оквиру Четвртог београдског безбедносног форума.

На панелу, посвећеном права жена, учествовали су и посланица парламента Финске Елизабет Науклер, виши истраживач за трансатланстка питања немачког Маршаловог фонда САД Констанца Шелценмилер, као и заменик шефа Операција Трећег женевског центра за демократску контролу и оружане снаге.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару