Протест студената у Београду и Нишу

Студенти окупљени у асоцијацији "Студентски фронт" организовали су протестну шетњу централним улицама у Београду, незадовољни изменама Закона о високом образовању, а протестовали су и академци у Нишу.

Део београдских студената је са платоа испред Филозофског факултета прошетао до Скупштине Србије и потом су се вратили на плато где ће, према речима Марка Шовића из "Студентског фронта", бити одржан збор и донета одлука о даљим активностима.

Студенти траже да број обавезних испитних рокова у школској 2014/2015. буде шест, уместо пет, као и да они који су уписани у прву годину студија школске 2010/2011, имају право да се финансирају из буџета годину дана по истеку редовног трајања студија, рекао је Шовић Танјугу.

Академци се противе и смањења квота за упис на мастер студије, рекао је Шовић и навео да академци траже и да започне рад на новом Закону о високом образовању и да та асоцијација инсистира на закону који би подразумевао потпуно бесплатно високо образовање, финансирано из буџета.

Студентски фронт инсистира и на реформи система студентског представништва, које подразумева увођење студентских зборова, и делегатског система са представницима које делегира збор и који су смењиви у сваком тренутку, рекао је Шовић.

Током протеста саобраћај је у центру Београда био отежан, а раније данас на популарном платоу протестовао је и део студената Филозофског факултета.

Они су од управе захтевали да се укине наплата пријављивања године студентима са више од 60 бодова, враћање буџетски финансиране продужене године за све студенте који су на буџету уписали четврту годину.

Чланови "Студентског фронта" су половином маја упали у зграду Ректората УБ и ту остали читаву ноћ, а сутрадан на конференцији саопштили да траже бесплатно школовање.

И у центру Ниша данас су протестовали академци, чије је неформално окупљање иницирао студент Економског факултета Михајло Павловић.

Нишки студенти такође траже да се не смањује број испитних рокова, као и регулисање апсловентског стажа на повољнији начин како не би губили право на мензу и студентски дом.

Студенти су незадовољни због одлуке о укидању апсолвентског стажа која погађа сада оне уписане 2010/11. године и наводе да их приликом измена и допуна Закона о високом школству нико није позвао да изнесу своје мишљење.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару