Читај ми!

Ванредна ситуација у Обреновцу до понедељка

Премијер Србије Александар Вучић најавио је, у разговгору са грађанима Обреновца, да ће ванредна ситуација у тој општини остати на снази до понедељка, како би Војска Србије могла да обавља поделу помоћи, као и да ће за десет дана почети изградња стамбених објеката за лица чији су станови или куће у поплавама уништени.

Нећемо ни данас ни сутра укидати ванредну ситуацију, јер желимо да Војска Србије са другим државним органима остане у Обреновцу најмање до четвртка, рекао је премијер новинарима, након седнице Кризног штаба те општине.

У чeтвртак, како је додао, биће донета одлука да ли ће се укинути ванредна ситуација. "Сматрам да су наши државни органи обавели веома важан посао. Само у трећој фази је 13.655 тона отпада, а укупно 17.000 тона извучено из Обреновца.

Вучић је рекао да Влада Србије предузима и све друге мере како би, како је рекао, могло да се каже да се за неколико дана живот враћа у Обреновац.

Истакао је да ће грађани којима су домови оштећени у поплавама добити значајну подршку државе прецизирајући да су 92 куће потпуно уништене, а 161 стамбени објекат је неусељив, и за свих 253 постоји договор да се направе стамбене јединице, пре зиме, како би грађани добили кров над главом.

Такође, додао је он, поплављено је и 34 помоћних објеката, али је обнова сточног фонда приоритет.

"Сваком, коме су поплављени стамбени објекти држава ће дати значајну помоћ и подршку да људи могу да обнове намештај или електричне апарата. Семе за пресејавање је већ припремљено и од сутра ће се делити свима на подручју сеоских средина општине Обреновац. Што се стоке тиче, од рогате до живине, гледаћемо да у потпуности надокнадимо свим сељацима који су је имали. Држава не може у потпуности да надокнаи штету, али настојаће свима да помогне. Све ћемо путеве рехабилитовати без обзира да ли су прве или друге категорије или по локалном или републичком самоуправом", објаснио је Вучић.

Највећи проблем у Обреновцу је заустављање привредне активности и напоменуо да ће се са банкама разговарати о субвенционисаним кредитима како би се помогло предузећима, рекао је премијер.

"Потрудићемо се да пронађемо начине, замолимо банке да субвенционисаним кредитима уђу што више у обреновачка предузећа, како мала, тако и велика. Покушаћемо на сваки начин да им помогнемо да не само обнове привредну активности, већ доведемо и велике инвеститоре у Крупањ и Обреновац. Ако у томе успемо онда ће се вратити нормалан живот", навео је премијер.

Вучић је нагласио да је поносан на рад државних органа, рекавши да је у Обреновцу днево било ангажовано 157 до 239 возила и 1.900 војника, што довољно говори о, како је подвукао, посвећености државе да се што пре врати живот у ту београдску општину.

Он се посебно захвалио пријатељима из Уједињених Арапских Емирата, који ће у насељу Сава направити стамбене јединице за становнике пре свега насеља Шљивици.

Такође је додао да је један пријатељ из Емирата поклонио два санитетска возила у вредности од 104.860 евра за Дом здравља у Обреновцу, јер су сва санитетска возила уништена у поплавама.

Посебно је истакао да се ради на томе да Обреновац ускоро добије чисту пијаћу воду јер тренутно постоји проблем зато што је 21 бунар са којих се Обреновчани снабдевају водом поплављен.

На крају Вучић је указао и на стање у Крупњу где је срушено 43 кућа и, како је казао, 82 објекта у којима више не може да се живи.

Обиласку Обреновца присуствују министар одбране Братислав Гашић, министар привреде Душан Вујовић, градоначелник Београда Синиша Мали, начелник Генералштаба ВС Љубиша Диковић и председник Општине Обреновца Мирослав Чучковић.

Председнику Владе, о тренутном стању у Обреновцу и послу који је до сада урађен, реферисао је командант Штаба за отклањање последица поплава генерал-потпуковник Александар Живковић.

Генерал Живковић је рекао да се од почетка елементарне непогоде у Обреновцу рад одвијао у три фазе. Прва фаза, од 16. до 21. маја, била је усмерена на спашавање и евакуацију становништва из угроженог подручја. Друга фаза, која је трајала до 3. јуна, подразумевала је координацију служби безбедности и јавних служби на угроженом подручју, а од 4. јуна до данас у току је фаза отклањања последица поплава на угроженом подручју.

До сада је на санацији последица поплава у том граду ангажовано укупно 1914 особа, од тога је 1079 припадника Министарства одбране и Војске Србије, 264 припадника Полицијске управе за Град Београд, 67 припадника Жандармерије, 21 припадник Сектора за ванредне ситуације МУП-а, док је из осталих цивилних структура у радовима учествовало 483 особе.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
7° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи