Читај ми!

Џуџевић тражи бесплатне уџбенике на босанском

Председник Бошњачког националног већа у техничком мандату Есад Џуџевић затражио је од министра просвете Срђана Вербића да се у пројекат "Бесплатни уџбеници" уврсте и уџбеници које ће ученици другог разреда користити у настави на босанском језику.

Тако ученици бошњачке националне заједнице који су се определили за наставу на босанском језику, како је наведено у саопштењу, не би били доведени у неповољан и неравноправан положај у односу на све друге ученике у овој земљи, преноси Танјуг.

"Према информацијама из Министарства просвете, Влада Србије усвојила је на седници 5. јуна предлог Министарства просвете и науке да се свим ученицима од првог до четвртог разреда основне школе обезбеде бесплатни уџбеници и радне свеске за наставне предмете: српски (матерњи) језик, математика и свет око нас (односно природа и друштво), а избор уџбеника ће, услед недовољних средстава за поновни одабир уџбеника и куповину потпуно нових уџбеника за сва четири разреда, остати исти као и прошле школске 2013/2014. године", каже се у писму.

Бошњачко национално веће наводи да је већ раније упутило допис (бр. 455-04б/2014) од 17.4.2014. у којем је тражило да се у пројекат "Бесплатни уџбеници" уврсте и уџбеници који би се користили у настави на босанскоме језику.

"Свесни смо чињенице да услед недовољних средстава нема куповине нових уџбеника, али Вас подсећамо да би у том случају једино припадници бошњачке националне заједнице који су се определили за наставу на босанском језику остали без бесплатних уџбеника и тако били доведени у неповољан и неравноправан положај у односу на све друге ученике у овој земљи", наводи то веће.

У том случају сви ученици другог разреда основне школе у Србији би могли да наследе бесплатне уџбенике, док то једино не би могли да учине они ученици који похађају наставу на босанском језику.

Веће је упутило молбу министру да Влади предложи да накнадно посебним закључком владе уврсти у пројекат Бесплатни уџбеници следеће уџбенике: Читанка, Граматика, Учим ћирилицу, Математика уџбеник и радна свеска, уџбеник и радну свеску Свет око нас, Музичка култура, и Ликовна култура, који би се користили у другом разреду основне школе у настави на босанскоме језику.

Истовремено, шеф главног уреда већа Самер Јусовић, упутио је писма директорима образовно-васпитних установа у Новом Пазару, Тутину и Сјеници, у коме их моли да на крају школске 2013/2014. године, прикупе све уџбенике на босанском језику од ученика који завршавају први разред основне школе како би исте уџбенике могли користити ученици који тек уписују први разред основне школе у настави на босанском језику у школској 2014/2015.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
7° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи