Читај ми!

Нове методе у области кардиохирургије

Србија је у Европи на трећем месту по смртности од кардиоваскуларних болести, одмах иза Русије и Украјине. Српски кардиолози се труде да смање тај број уз помоћ многих иновација, о којима је било речи на 14. Конгресу интерниста на Златибору.

Ужичанин Предраг Ђорђевић био је први пацијент у Србији коме је срце оперисано без отварања грудног коша. Три месеца касније потпуно се опоравио.

 

"Моја кућа се налази мало на брду, а ту има успон од 300 метара, који сам раније савлађивао са стајањем од два-три пута да се одморим. Сад прелазим то без одмора", каже Ђорђевић.

Захват је извео један од пионира у области стентова у српској кардиологији проф. др Милан Недељковић са својим тимом из Клиничког центра Србије.

"Кад пробудите таквог пацијента који има проблеме са бубрезима, то је прави успех. Пацијент може да оде после два дана, али га ми задржимо пет дана због протокола. И његово време опоравка није осам недеља, као код хируршких пацијената, већ десет дана", каже др Недељковић.

Такав захват знатно би скратио дугу листу чекања пацијената, а и држави донео немале уштеде.

У Здравственом центру Ужице, коме гравитира 400 хиљада пацијената, размишља се и о другим предностима операције срца без отварања грудног коша.

Увођењем овог новог метода у области кардиохиругије и у Ужицу, створили би се услови за медицински туризам, не само због потенцијалних пацијената из Црне Горе и БиХ, већ и због све већег броја страних гостију на Златибору.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи